fbpx

Будівництво можна завершити за кілька годин: компактний туалет з полікарбонату для дачі своїми руками

Компактний туалет з полікарбонату для дачі своїми руками

Як тільки новоспечений власник дачної ділянки вступає в свої права, однією з перших будівель, яка йому знадобляться, стає туалет. Хоча для нього підійдуть будь-які будматеріали, останнім часом особливої популярності набуло будівництво туалету з полікарбонату.

Плюси

Почнемо з того, що зведений з даного матеріалу туалет служити своїм господарям буде набагато довше. Ще одна корисна якість, про яку багато хто забуває – можливість надати настільки корисній будові якийсь декоративний вигляд. Полікарбонат можна замовити або ж підібрати з маси зразків, якими заповнений будівельний ринок.

Проте цими двома властивостями всі переваги туалету з полікарбонату не закінчуються. Обов’язково враховуйте наступні фактори:

  • Будівництво можна вкласти в кілька годин – полікарбонат матеріал легкий.
  • Приміщення не потребує оздоблювальних робіт.
  • За пластиком не потрібно такого догляду, як за деревом. Його не потрібно щорічно підфарбовувати, досить просто мити час від часу.
  • Можна не сумніватися в надійності споруди: полікарбонат здатний витримувати і негоду, і сильні пориви вітру.
  • Всередині буде світло. Якщо підібрати матеріал з хорошою світлопропускною здатністю, не доведеться проводити додаткового освітлення.
  • Що стосується відхожого місця, то замість викопування вигрібної ями рекомендуємо купити спеціальну ємність. Цим ви yб’єте двох зайців: усуває неприємні запахи і убезпечите ґрунтові води (свої і сусідів) від проникнення туди інфекції.

Покрокова інструкція

В першу чергу слід зробити креслення. На ньому вказують габарити і форму майбутньої конструкції, зовнішній вигляд. Також підраховується, скільки знадобиться будівельних матеріалів і їх приблизна вартість.

Каркас для туалету рекомендується монтувати з пиломатеріалів.

Алгоритм майбутніх дій зводиться до наступних етапів:

  • Намічається місце для розташування туалету.
  • Вибирається система зливу та утилізації відходів.
  • Підбирається тип кабіни, зовнішнє оформлення.
  • Підраховуються витрати на проведення робіт.

Оскільки при зведенні навіть такої дрібниці, як туалет на дачі, важливо передбачити всі нюанси, спробуємо розібрати деякі з перерахованих пунктів докладно.

Підготовка

При підборі місця розташування дачного туалету обов’язково врахувати розу вітрів на ділянці – ви ж не хочете, щоб неприємні запахи поширювалися по всій ділянці? Вентиляцію організувати легко, для цього підійде звичайна пластикова труба діаметром 10 см. Але вигрібну яму організовують за всіма правилами санітарно-гігієнічних норм, а тут є свої обмеження.

По-перше, існують обумовлені мінімальні відстані до:

  1. джерела питної води (неважливо, колодязя або озера) – не менше 25 м;
  2. житлової будови і льоху – не менше 12 м;
  3. літньої душової або лазні-8 м;
  4. дерев – 4 м;
  5. кущів і паркану не ближче 1 м.

По-друге, якщо дачна ділянка має перепади грунту, туалет слід організовувати не на пагорбі, а в западині – найнижчій точці.

Крім того, потрібно подбати про інструменти. Для роботи з пиломатеріалами і полікарбонатом будуть потрібні:

  • молоток і ніж;
  • дриль і електролобзик;
  • саморізи та інші кріпильні деталі.

Основні роботи

Початковий фронт робіт передбачає таку послідовність:

Викопується яма під відхоже місце. Її конфігурація, глибина і т. д. залежать від того, яку ви запланували утилізацію відходів – звичайний збірник або сучасний магазинний септик. Краї ями послужать фундаментом для основної споруди.

Закладається фундамент. З огляду на несерйозні розміри і вагу споруди, заливка бетоном і навіть стовпчастий фундамент навряд чи знадобиться. Досить спорудити раму зі сталевих профільних труб розмірами 2, 5х2, 5х1, 2 см. втім, якщо на ділянці м’які ґрунти і існує ризик осідання, можна обійтися простеньким стрічковим фундаментом, заливши його невеликою партією приготованого бетону.

Зводять каркас. Його, як ми вже згадували, простіше виготовити з дерев’яних дощок або бруса. Першою монтують несучу раму, потім доповнюють її латами.

Якщо ви припускаєте користуватися туалетом і взимку, слід подбати про утеплення споруди.

Всі металеві частини каркаса і фундаменту обов’язково покривають захисними складами від корозії. Дерево просочують антисептиком.

Конструкцію обшивають полікарбонатними листами.

Особливості полікарбонатних дахів

Останній етап – зведення покрівлі. Тут теж потрібно діяти згідно з планом:

  • Паралельні дошки обрешітки кріплять на деякій відстані одна від одної.
  • Знизу формується козирок, зовні по периметру туалет обшивається дошками.
  • Щоб деревина не промокала під час опадів і була захищена від внутрішніх вологих випарів, зсередини поверх дощок кріплять в два шари руберойд.
  • На дах пускають обраний полікарбонат.
  • Якщо хочете, можна замість дощок обшити туалет по краях теж панелями полікарбонату. Для цього підходить матеріал непрозорий, хоча для покрівлі підбирають виключно прозорий варіант, що дозволить заощадити вдень на освітленні.

Дах для туалету з полікарбонату повинен робитися за допомогою одного вигнутого листа

Все ж дерев’яні стінки дозволяють кабінці «дихати», в той час як пластик такими властивостями не володіє, тому доведеться потурбуватися про повноцінну вентиляцією.

Дошки в якості даху – ще гірший варіант, ніж полікарбонат в якості стін: порушується герметизація стелі, після опадів через дерев’яну покрівлю постійно буде капати. Пластик в цьому плані куди надійніший.

За матеріалами – Добрий Господар.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page