fbpx

Буряти відмовляються воювати в Україні

Голова фонду “Вільна Бурятія” Олександра Гармажапова в ефірі телеканалу Freedom розповіла як контрактники з Бурятії розривають контракти і тікають з України.

Так, близько п’ятдесяти контрактників вже повернулися додому, розірвавши контракти. Ще 17 осіб написали заяви про розірвання, але начальство закрило їх в комендатурі і там утримує.

“Командири роблять вигляд, що не бачать рапорти, ставлять печатки “схильний до брехні і зради” — каже правозахисниця.

За словами Олександри, відео звернення дружин військових Бурятії тільки нашкодило їм.

“На момент запису відео їхні чоловіки вже написали рапорти про розірвання контракту. Але вийшло так, що після появи їх відеозвернення в мережі автобус з цими чоловіками, які вже їхали додому, розвернули, і їх знову відправили на територію, окуповану в Україні, і залишили там ще на 10 днів. І ось вчора і сьогодні почали прилітати літаки, і там вже є ті, хто відмовився. Контракт розірвати можна. Покарання за це немає. Це реально. Так їх тримали закритими, але їм вдалося повернутися. Або ось так, або вантажем 200”, – говорить глава Фонду.

Гармажапова додає, що військовослужбовці з Бурятії не розуміють, чому саме вони повинні “денaцифікувaти” Україну.

“Зі мною зв’язувався один військовий, якому вдалося розірвати контракт, він сказав: “Я не хочу бути окупантом. І я не розумію, чому ми “денaцифiкуємо” Україну, якщо я 9 років жив у Москві і стикався там з раcизмoм і кcенофoбією”. Я часто на початку чула фрази про те, що “там же НАТО потрібна демілітаризація”. І тоді я нагадую – “вам в Москві кажуть, що ви повинні їхати до себе додому. Ви впевнені, що “денацифікації” потребує Україна? Ви говорите, що ви хочете захищати російську мову в Україні? Згадайте, що відбувається з мовами корінних народів Росії в Росії? І що саме Bладімір Путін був ініціатором того, щоб ваша мова була переведена в розряд факультативу і стала необов’язковою до вивчення”. І тоді у людей щось клацає”, – розповіла вона.

Оприлюднена СБУ розмова окупанта з Бурятії зі складу 2 десантно-штурмової бригади РФ, що дислокується в Херсонській області, з матір’ю свідчить, що чоловік не бачить сенсу в цій “спецоперації”. Адже ЗСУ не планують здаватися, російські військові роблять все можливе, щоб швидше повернутися до Росії і залишаються тільки вони.

Фото: з відкритих джерел.

07/12/2022

You cannot copy content of this page