fbpx

Час сіяти баклажани: поговоримо про помилки, яких не можна припускатись при вирощуванні баклажанів

ДБАЙЛИВІ господарі вже посіяли на розсаду селеру і баклажани. Втім, останні багато хто відмовляється вирощувати, пояснюючи тим, що отримати врожай синеньких складно. То зовсім не зав’яжуться, то навіть серед літа молоденькі плоди можуть осипатися.

Поговоримо про помилки, яких не можна припускатись при вирощуванні баклажанів.

Надто пізнє висівання насіння на розсаду призводить до зниження врожаю. Шістдесятиденна розсада дає на 60% менше врожаю, ніж вісімдесятиденна. Для відкритого ґрунту сівбу треба проводити 25-30 березня. Що стосується плівкових теплиць і парників, то строки вже минули, завважимо лиш для галочки на майбутній рік, що це треба було робити на початку місяця.

Коренева система баклажанів дуже погано переносить пересадження. Саме тому насіння краще відразу сіяти в торф’яні горщики, а розсаду не піддавати пікіровці.

Дуже часто молоді рослинки підсвічують, тоді як для ідеального росту цієї культури потрібен саме короткий світловий день. Отже, з 6-ї години вечора до 8-ї ранку розсаду доцільно прикривати високими фанерними коробками, відтак буде можливість одержати врожай приблизно на два тижні раніше.

Попри те що баклажани й помідори належать до одного сімейства, висаджувати їх на грядці поряд не можна. Навіть розташовувати на одному підвіконні в розсадний період не варто.

Досить поширена думка, що коли удобрювати рослини гноєм, вони не потребують підживлення азотними добривами. Це помилка. Баклажани, крім азотних речовин, люблять підживлення компостом і настоєм коров’яку. Періодично навколо рослин (особливо в холодний період) необхідно розсипати деревне вугілля або попіл.

Неправильний полив погано позначається як на рості самих рослин, так і на врожаї. Баклажани чутливі до підвищеної вологості. Її надлишок призводить до розвитку грибкових захворювань, а також ускладнює запилення. Проте й брак вологи шкідливий. Баклажани потрібно рясно поливати теплою водою, не допускаючи її потрапляння на листя. Волога не має застоюватись.

Баклажани люблять пухкий ґрунт, але розпушувати його можна не глибше ніж на 3-5 см, адже коренева система розміщується дуже близько до поверхні. Робити це краще після поливу.

Відомо, що баклажани дуже сильно гілкуються. Залишивши на рослині 3-4 пагони, решту варто видаляти, те саме стосується численних квіток, особливо якщо погода несприятлива. При появі перших квітів ліпше обірвати ті пагони, які знаходяться нижче їх. Коли ж тепло, то зав’язей можна залишити більше. Якщо на листі з’явились ознаки хвороби, вся рослина може вразитися гниллю.

За матеріалами – Добрий Господар.

Передрук матеріалу без гіперпосилання на Intermarium.news заборонений!

Заголовок, головне фото, текстові зміни. – редакція Інтермаріум.

Фото – ілюстративне.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page