fbpx

Через лісові пожежі в Сибіру ведмеді вийшли до людей

Мисливствознавець пояснив аномальну активність клишоногих.

За словами Олександра Магзинського, саме пізно навесні та раннім літом ведмежі сім’ї підбираються ближче до людини у пошуках їжі. Вони вже вибралися з барлоги, але добути провіант у лісі не можуть, врожаю ще немає, та й лісові пожежі з року в рік ускладнюють ситуацію і виганяють хижаків на дачні звалища та підгодовані туристичні галявини.

— Ми самі винні, підгодували ведмедів, а тепер дивуємось. У нас же довкола несанкціоновані звалища. Якщо ведмідь туди один раз заблукав, він це місце вважає своєю здобиччю і навідуватиметься туди періодично. А через те, що горять ліси і немає підніжного корму, ситуація лише посилюється. Поголів’я накопичується на не зачепленій вогнем території, і там може виникнути перенаселення, — пояснює фахівець.

Мисливствознавець підкреслює, що сам собою ведмідь неагресивний і боїться людини. Найбільшу загрозу становить ведмедиця із потомством, яка може кинутися на захист ведмежат.

— Перебуваючи в тайзі, найголовніше — поводитись зухвало галасливо. Тобто розмовляти, сміятися. Навіть якщо один — розмовляй. Хижак завжди піде перший від тебе, якщо він тебе почує. Гірше буває, коли йдеш один, мовчки, а він з-за повороту раз — і ніс до носа з ведмедем зустрічаєшся. А якби ви поводилися шумно, розмовляли, навіть пісні співали, він би втік, пішов із вашої дороги, — порадив мисливствознавець.

Фото: з відкритих джерел.

06/10/2022

You cannot copy content of this page