fbpx

Чоловік строго-настрого заборонив їй допомагати синові. Але хіба можна заборонити це матері?! Марія, як могла економила, вона не працювала і сама була практично повністю на забезпеченні чоловіка. Однак кожну заощаджену сотню пересилала синові. І коли вкотре замість того, щоб купити зимові чоботи, вона попалася на тому, що віддала ці гроші Стасу, чоловік спокійно сказав, що так справа не піде

Несподівано різко грюкнули вхідні двері. Невже вже так пізно? Скільки часу вона просиділа, занурившись в свої невеселі думки? Марія квапливо витерла очі і спробувала надати обличчю спокійний вираз. Але хіба можна щось приховати від чоловіка, з яким прожита більша частина життя.

– Знову сльози лила? – тільки-но кинувши погляд на неї погляд, невдоволено запитав замість привітання Віктор, – Давай припиняй цю справу. Вечеряти будемо?

Марія мовчки кивнула і почала накривати на стіл. Вона все думала, як завести розмову, але розуміла, що нічим хорошим це не закінчиться. Їли в тиші. Уже збираючи посуд, вона нарешті м’яко сказала про те, що дзвонив Стас. Чоловік і вухом не повів, продовжуючи клацати пультом у пошуках потрібного каналу.

— Вітю, ну не можна так,— вона кинула посуд і повернулася до чоловіка,— Так не можна.

— Та що ти повторюєш, як папуга: так не можна, так не можна… Так треба. І досить про це.

— Вітю..

— Досить, я сказав! — чоловік різко тенькнув по столі, чашки жалібно брязнули, — Я більше нічого не хочу знати. Адже ми вже обговорювали це питання? Вирішили. Усе. Крапка.

Вона кинула на спинку стільця рушник і вийшла з кухні. В її голові крутилися і крутилися слова сина, йому потрібні були гроші. Не великі гроші. Роботу він поки не знайшов, і вони цілком могли б допомогти Стасу, але відтоді, як чоловік фактично прогнав сина з дому, тема ця була під забороною.

Стас ріс звичайною дитиною, зірок з неба не хапав, але і проблем особливих не доставляв. Дитячий садок, школа, інститут. І коли тільки час пролетів. В який момент вони прогледіли сина, вже і не довідаються. І тільки коли той продав подаровану машину, а потім набрав купу боргів, вони відчули недобре. На сімейній раді все і відкрилося. Вони тепер батьки юнака зі згубною звичкою.

Пережити таку несподівану новину було непросто. Всі сили були кинуті на порятунок єдиного сина. Стас і сам хотів вилікуватися, він йшов на контакт і погодився на все необхідні процедури. Тепер уже кредити брали вони з чоловіком. Погасили борги сина, оплатили лікування.

Після клініки Стас став дуже неврівноважений. Доктор казав, що потрібно потерпіти, не все втрачено і хлопець зможе адаптуватися до нормального життя, а вони повинні допомогти. Вони й допомагали. Перші півроку стали найважчими, потім начебто все вляглося. Ось тільки Стас не шукав роботу, а весь час проводив за комп’ютером. Замкнулося, на будь-яке прохання огризався. Обстановка в квартирі загострилася до краю.

Раптово зліг чоловік. Марія розривалася між стаціонаром і домашніми справами. Нарешті Віктора виписали, кілька місяців він повинен був провести вдома, відновлюватися. Марія дуже сподівалася, що син зрозуміє як їм усім зараз непросто, знайде роботу, буде допомагати. Але нічого не змінювалося.

Того вечора її дріб’язкове прохання до сина винести сміття обернулося потворною суперечкою. Стас жбурляв речі, казав, що його дістало таке життя, що він нікого не хоче бачити. Розійшовся і Віктор, людина по натурі тверда, що не терпить заперечень.

– Поки ти живеш під моєю стріхою, будеш жити за моїми правилами! А ні, так забирайся сьогодні ж! – в серцях вигукнув він, – Іди, живи, як вважаєш за потрібне! Тільки за свій рахунок доведеться жити!

Марія в сльозах бігала від чоловіка до сина, намагаючись напоумити обох, але в той же вечір Стас зібрав речі і з одною сумкою пішов з дому.

З того дня минуло вже більше року, чоловік строго-настрого заборонив їй допомагати синові. Але хіба можна заборонити це матері?! Марія, як могла економила, вона не працювала і сама була практично повністю на забезпеченні чоловіка. Однак кожну заощаджену сотню пересилала синові.

І коли вкотре замість того, щоб купити зимові чоботи, вона попалася на тому, що віддала ці гроші Стасу, чоловік спокійно сказав, що так справа не піде. Вибирай або я або він. А будеш далі чинити як чиниш, підеш слідом за ним. На вільні хліби.

Відтоді почуття провини перед сином не залишає Марію. Робити вибір між чоловіком і дитиною неймовірно складно. Як би їй хотілося, щоб все стало як раніше. Щоб Стас знайшов роботу, став м’якшим і поступливим, чоловік би його пробачив і гнітюча атмосфера в їх квартирі розсіялася. Тільки чи буде так?

Марія взяла гроші під відсоток. Сума була невелика. Вона перевела синові півтори тисячі, а на Вотсап написала: «Переказала скільки є, синочку. Поки більше не можу». Стас повідомлення прочитав, але нічого не відповів. Зайнятий, напевно, подумала вона. Нічого, відповість, як зможе, потім.

КІНЕЦЬ

Шановні читачі, героїня цієї історії не просить жодних порад. Просто ділиться своєю нелегкою ситуацією. Переживає про те, що їй доводиться розриватися між сином і чоловіком. Звичайно, вона мама і на багато речей закриває очі. На таких матерів, напевно, і тримається світ. Засудити її нам найпростіше, але навряд чи хто захоче опинитися на її місці, щоб втілити в життя власні поради.

Залишається сподіватися, що все якось налагодиться.

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page