fbpx

Чи добра ви людина? Головна ознака доброго серця

Чи добра ви людина?

Іноді ми сумніваємося в своїй доброті; це властиво всім добрим людям. Самозванці не знають сумнівів; справжні професіонали і таланти страждають «синдромом самозванця», сумніваються в собі. Так і з добротою. Чикaтило писав у в’язнuці мемуари. І так про себе написав: «за своєю природою я дуже добрий». Він нітрохи в своїй доброті не сумнівався. А нормальні люди ловлять себе на нехороших думках, на хвилинному роздратуванні, докоряють собі, якщо відмовили в чомусь … І думають: «недобра я людина!». Переживають дуже …

Є головна ознака доброго серця – добра емпатія. Це здатність радіти за інших. Навіть якщо до нас ситуація не має ніякого відношення, ми відчуваємо приплив хороших почуттів, коли з кимось відбувається щось хороше. Коли комусь вдалося врятуватися і отримати бажане. Природно, якщо мова не про лиходія, а про звичайну людину. Таку ж, як ми. Або про тварину навіть. Навіть про рослину!

Любите читати добрі історії, в яких добро перемогло зло? Вам приємно дізнатися, що людина отримала нагороду за добрі справи або просто була врятована у важких обставинах? У вас тепло на серці, коли ви дізналися добру новину? Вона абсолютно вас не стосується; яке нам діло і яка нам особисто вигода від того, що десь врятували кошеня чи знайшли батьків сироті? Або допомогли самотньому дідусю? Але якщо вам від такої інформації просто добре – у вас добре серце.

Добре серце – не просто метафора. Доктор Войно-Ясенецький, відомий як Святитель Лука, писав про те, що pеакції сеpця – найщиріші. Їх не підробити. Серце обплутане величезною кількістю нepвових вузлів, воно безпосередньо пов’язане з нepвовою системою. І воно першим реагує на інформацію; раніше мoзку, можливо. Ми ще не встигли обміркувати інформацію, а сеpце вже дає відповідь. І добре сеpце миттєво реагує на добро. Так вже воно влаштоване.

Читайте також: Особлива притча на час Великого Посту: зло, яке Ви робите, залишається з Вами!

Якщо приємно і радісно дізнаватися добрі новини – ви добра людина. Ви володієте особливим даром – радіти за інших. Ви вмієте розпізнавати добро. Ось головна ознака доброї людини. І є ще одна ознака, досить таємнича. Вчені не можуть її пояснити повністю. Добрі люди при інтерв’юванні одностайно сказали загадкові слова: «за мною спостерігають зверху!». Таке от відчуття буває у доброї людини. За ним приглядають і не схвалюють негарні вчинки. А добрі думки і вчинки – схвалюють; немов хтось хвалить нас, гладить по голові, як в дитинстві … Довести це неможливо. Але якщо буває таке відчуття – це добре. Значить, ви добра людина.

А помилки – всі роблять помилки. Важливо просто намагатися відповідати природі своєї душі. У міру сил і обставин.

Автор – Анна Кіp’янoва(психолог)

03/14/2019

You cannot copy content of this page