fbpx

Чи готовий Китай до ескалації – думка експерта

В світлі візиту спікерки Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі до Тайваню, уряд Китаю розпочав військові навчання біля острова. Чого чекати далі від таких дій пояснює керівник секції Азіатсько-Тихоокеанського регіону у Центрі досліджень армії, конверсії та роззброєння Юрій Пойта в ефірі “Українського радіо”.

Чи готовий Китай до військових дій

Пойта наголошує, що Китай не говорив, що буде застосовувати військову силу.

«Він досить інтенсивно розповсюджував меседжі, що народно-визвольна армія Китаю не сидітиме склавши руки, і Китай обов’язково відповість. Але офіційна влада КНР не говорила про те, що вони почнуть бойові дії у зв’язку з візитом Ненсі Пелосі до Тайваню», – каже він.

Китай не готовий воювати, бо планує стати наддержавою і виграти конкуренцію із США.

Адже його економічна модель побудована так, що Китай отримує дешеві ресурси з інших країн, на своїй території виробляє дорогі товари, отримуючи додану вартість, та експортує у розвинені країни. Його економіка розвивається приблизно на 5-6% на рік. Вже сьогодні Китай є другою країною світу за ВВП, а через десять років стане першою економікою – кажуть аналітики.

Китай вважає Тайвань своєю територією, і не хоче аби «сепаратистські» настрої Тайваню підтримували такі наддержави, як США. В свою чергу США говорять про те, що Тайвань може бути об’єднаний з Китаєм, але це об’єднання повинно пройти обов’язково мирним шляхом і не в односторонньому порядку.

«Візит Пелосі став драйвером конфлікту, тому що Китай інтерпретував цей візит як порушення “принципу одного Китаю”. США ж говорили про те, що ніякого порушення немає і що це не політичний візит, тобто ― жодних проблем.

Важливо розуміти, що сьогодні Китай не зацікавлений в ескалації. Він демонструє військову силу, намагається показати свою готовність до захисту власних інтересів і територіальної цілісності, але не переходить до тих дій, які справді могли б спричинити збройний конфлікт. Американська і китайська сторони зацікавлені у деескалації конфлікту, вони не готові до дій, які б призвели до військового протистояння», – впевнений експерт.

Фото: Укрінформ.

08/03/2022

You cannot copy content of this page