fbpx

Чи загрожує гривні черговий обвал – прогноз експертів

Новий виток poсійської агpeсії і, як наслідок, ймовірність введення вoєнного стану поки не позначилися на вітчизняному валютному ринку. Курс гривні по відношенню до долара практично не змінюється ні на міжбанку, ні в обмінних пунктах. Так, у понеділок, 26 листопада, Національний банк встановив вартість долара на рівні 27,80 грн, тобто за минулий тиждень (з 21 листопада) національна валюта в офіційному курсі подешевшала на 4 копійки, пишуть “Факти”.

– На міжбанку в кінці минулого тижня торгівля завершилася здешевленням валюти США на 1 копійку: курс перед вихідними днями зафіксувався в рамках 27,73-27,75 грн, – повідомив начальник управління дилінгових операцій «Райффайзен банку Аваль» Юрій Гриненко. – Валюти на торгах було настільки багато, що Нацбанк виходив викуповувати надлишок. І якби не дії регулятора, то міжбанк пішов би нижче позначки в 27,70 грн. Спочатку Нацбанк скуповував долари по 27,78 грн, а потім і по 27,73 грн. За оцінками скарбників, регулятор поповнив свої золотовалютні резерви на 20 млн доларів.

На поточному тижні міжбанк, швидше за все, буде працювати в рамках 27,73-27,78 грн за долар. Поки складно прогнозувати подальше зниження або підвищення курсу, але навряд чи коливання будуть суттєвими, адже найближчим часом все очікують виплат Держказначейства по ПДВ.

Фахівці обережні в прогнозах, який найближчим часом буде ситуація на валютному ринку, проте в будь-якому випадку не рекомендують пaнічно скуповувати валюту і закривати банківські депозитні рахунки.

Підтверджує слова фінансистів і ситуація на готівковому валютному ринку. Вона абсолютно спокійна, ніякого ажіотажу в касах банків або обмінних пунктах немає. У столиці 26 листопада мінімальний курс продажу долара становить 27,87 грн. При цьому середній ціновий коридор знаходиться в рамках 27,95-28,03 грн за долар. На сьогоднішній день найвищий курс валюти США – 28,10 грн. Купують долари у населення по 27,11-27,23 грн.

Читайте також: Голова НБУ Яків Смолій розповів як запровадження воєнного стану відіб’ється на роботі банків в Україні

Що стосується курсу євро, то він знову знижується: за минулий тиждень впав на 16 копійок. 26 листопада Нацбанк визначив вартість євро на рівні 31,55 грн. В обмінних пунктах курси також практично не змінилися: покупка – 31,37-31,41 грн, продаж – 31,82-31,80 грн.

Фінансисти вважають, що на курс євро чинить вплив ситуація не в Україні, а в країнах Західної Європи. Так, минулого тижня Єврокомісія розкритикувала і повернула на доопрацювання бюджет Італії. Також на вартість євро впливає досягнення домовленостей між ЄС і Великобританією по Brexit. Крім того, вартість євро просіла через ситуацію на світовому нафтовому ринку: минулого тижня ціна нафти марки Brent впала на 6,4 відсотка – до 62,53 долара за барель.

– Зараз євро відновлюється разом з цінами на нафту, – розповів аналітик «Альпарі» Владислав Антонов . – Але це процес поступальний, так як залежить не тільки від цін на нафту, але і від спільної європейської економічної ситуації. Тому ми бачимо, що найближчим часом на світових біржах курс зафіксується на рівні 1,1339 долара за євро.

You cannot copy content of this page