fbpx

Чим розумніша людина, тим важче їй знайти щастя. Нарешті ми дізналися, чому!

Люблячий партнер, сім’я, хороша робота – чомусь всього цього часто недостатньо, щоб розумна людина не відчувала себе самотньою, нещасною і втраченою.

Ще Ернст Хемінгуей писав:

«Щастя розумних людей – найрідкісніша річ, яку я коли-небудь зустрічав».

Є 6 основних причин, чому щастя – рідкість в житті розумних людей:

1. Вони постійно все аналізують

Люди з високим коефіцієнтом IQ схильні до надмірного аналізу всього, що відбувається в їхньому житті і навколо. Згодом це вимотує їх, особливо якщо роздуми призводять до невтішних висновків.

Вам доводилося чути вислів: «невігластво – благо»? Це правда: чим менше ви розумієте, тим більше безтурботними і щасливими себе відчуваєте.

Той факт, що ви ясно бачите справжню сутність людей і мотиви їх вчинків, зовсім не додає щастя. Через це ви відчуваєте себе розчарованими абсолютно в усьому в цьому світі.

Не кажучи вже про почуття, які викликають роздуми на вічні теми буття – про глобальні катаcтрофи і життєві проблеми, які не мають рішень.

2. У них дуже високі стандарти

Розумні люди точно знають, чого хочуть, і не погоджуються на менше ні на яких умовах. Це означає, що їм набагато важче відчувати задоволення від своїх досягнень, відносин з партнерами, друзями або колегами.

Більш того, часто у людей з блискучим розумом досить-таки ідеалістичні погляди на світ. Тому при зіткненні з жорстокою реальністю, де виживають ціпкі і рішучі, вони відчувають глибоке розчарування.

3. Вони занадто вимогливі до себе

Ще одна причина, по якій розумні люди не можуть бути щасливими, це те, що вони занадто суворі до себе. І мова не тільки про досягнення та невдачі. Дуже розумні і глибокі люди постійно аналізують свою поведінку і завжди знаходять, в чому собі дорікнути.

Іноді ви вже лежите в ліжку і засинаєте, і раптом згадуєте ситуацію (яка напевно трапилася ще минулого літа, ну в крайньому випадку – місяць тому), коли вчинили не так, як хотіли або повинні були. І все – сон як рукою зняло!

Все це викликає почуття провини, невдоволення собою і інші негативні емоції, з якими щастю, на жаль, не по дорозі.

4. Розумним людям мало реальності

Люди з високим IQ ніколи не перестають шукати чогось більшого – нові горизонти, сенс, мета. Ті, хто мислить ще глибше, – не зупиняються на досягнутому. Їх неспокійний розум не дозволяє їм розслабитися і насолоджуватися «хорошими речами в житті».

Тривіальна реальність занадто нудна для них. Вони жадають чогось фантастичного, ідеального, незвичайного … І, звичайно ж, не знаходять цього в реальному світі.

Чи доводилося вам відчувати, що ви потрапили сюди випадково, що насправді ви – з іншого століття чи навіть з іншої планети? Глибокі, розумні люди часто відчувають себе подібним чином. Як можна бути щасливим, коли ви відчуваєте себе чужими в цьому світі?

5. Їм бракує справжнього контакту і розуміння з боку оточуючих

По правді кажучи, всі ми прагнемо до одного – щоб нас по-справжньому розуміли. Як приємно сидіти десь з однодумцем і розмовляти про все на світі, знаючи, що він розуміє тебе і дивиться на світ так само!

На жаль, розумні люди дуже рідко можуть похвалитися такими однодумцями. Багато з них відчувають себе самотніми і незрозумілими, як ніби ніхто на цілому світі не може розглядати глибину їх розуму.

Науково доведено, що людям з високим IQ соціалізація тільки заважає стати щасливими – на відміну від людей із середнім інтелектом, яким вона просто необхідна. Це не означає, що розумні не потребують спілкування з іншими людьми. Вони просто хочуть розмовляти про захоплюючі і значущі речі, а не про знижки в магазинах, погоді і планах на вихідні.

Немає потреби нагадувати, що в наші дні все складніше знайти людину для дійсно глибокого спілкування. За це можна «подякувати» нашому суспільству споживання, яке орієнтоване виключно на отримання матеріальних благ. Сумно, але правда …

6. Багато розумних людей страждають від психологічних проблем

Написана вже не одна наукова робота по психіатрії, в якій автори пов’язують психічні розлади (наприклад, соціофобію або біполярні розлади) з високим показником IQ.

Чи можна стверджувати, що це – свого роду «побічний ефект» глибокого розуму? Хто його знає. Наука ще не може проникнути так глибоко в таємниці людського розуму.

У той же час розумні люди, які не страждають на психічні розлади, схильні до так званої екзистенціальної депресії, яка часто стає результатом надмірних роздумів.

Якщо ви часто все обмірковуєте і аналізуєте, то в якийсь момент починаєте міркувати про життя, cмeрть і сенс існування. Ви починаєте переосмислювати все своє життя, і смуток без будь-яких причин практично гарантований …

А вам знайомі ці ознаки?

Джерело.

You cannot copy content of this page