fbpx

Чим щасливіше люди живуть, тим простіше вони одягаються

Країни, в яких кожна друга студентка виглядає як ікона стилю – бовтаються в четвертій десятці світового рейтингу щастя.

Індекс щастя і манера одягатися

Чим щасливіше люди живуть, тим простіше вони одягаються. До цього несподіваного висновку мене підштовхнув щорічний звіт ООН про рівень щастя в світі.

З 2011 року щорічно проводиться дослідження світового щастя. Так, не смійтеся. Серйозні вчені розробили технології, і тепер вимірюють у людей в різних країнах рівень їх об’єктивного благополуччя, а також їх власну суб’єктивну оцінку того, наскільки хорошим є їхнє життя. А потім порівнюють показники і складають рейтинг країн за рівнем щастя їх громадян.

Чим щасливіші люди живуть, тим простіше вони одягаються

У 2017 році перша десятка щасливих країн виглядала так:

1. Норвегія

2. Данія

3. Ісландія

4. Швейцарія

5. Фінляндія

6. Нідерланди

7. Канада

8. Нова Зеландія

9. Австралія

10. Швеція

У тому ж складі, тільки міняючись місцями всередині першої десятки, ці країни лідирували декілька років поспіль.

Знаєте, що об’єднує ці країни? Крім того, що там дуже високий рівень життя, приголомшливі соціальні стандарти і взагалі майже комунізм (в хорошому сенсі цього слова? З точки зору модного блогера, всі ці країни об’єднує надзвичайно просте, без вишукувань ставлення місцевих жителів до одягу!

Країни-законодавці світової моди і стилю; країни, на вулицях яких стріт-стайл фотографи вихоплюють один за іншим ідеальні модні образи; країни, в яких кожна друга студентка виглядає як ікона стилю – бовтаються в четвертій десятці світового рейтингу щастя. Франція на 32 місці, Іспанія на 37. Італія, де кожна дитина (будь-якої статі) від народження знає, як правильно підвертати штани – взагалі на 50 місці! Із 157 досліджених країн, тобто майже в третини країн на Землі люди живуть щасливіше, ніж італійці!

А що в щасливих країнах? А там ніхто не заморочується тим, на скільки міліметрів підвертати штани згідно з останніми постановами журналу VOGUE. Носять те, в чому комфортно, і не особливо паряться, стильно це чи ні. Джинси / майки, кеди / кросівки, толстовки і парки. У якийсь Данії чи Голландії йде попереду пара – і не відразу зрозумієш, хто з них хлопчик, хто дівчинка, настільки однаково вони одягнені.

Деякі мої знайомі чоловіки були б страшно незадоволені тим, як одягаються жінки, наприклад, в Швеції. «Немає на що дивитися», – сказали б вони. «Це хіба жінки?», – сказали б вони. Але ось парадокс, судячи з результатів дослідження, Швеція – це дуже щаслива країна. Значить, ці жінки не відчувають себе нещасними від того, що вони не носять спідницю-олівець і не несуться з раннього ранку на роботу на 10-сантиметрових підборах, з укладанням і повним макіяжем. І більш того, чоловіки в цих країнах теж явно не відчувають нестачі щастя від того, що їх жінки не виглядають 24/7 як експонат на виставці досягнень світової фешн-індустрії.

Може бути що, для щастя зовсім не обов’язково слідувати модним трендам і ретельно підбирати форму спідниці до типу фігури?

Може можна бути щасливою і в простому одязі без викрутасів?

Може бути, коли людина відчуває себе щасливою, захищеною і спокійною, коли їй не треба щодня комусь щось доводити і щосили демонструвати свій (часто уявний) статус – то такій людині в джинсах і толстовці дуже навіть зручно насолоджуватися життям?

Я недавно писала про те, як просто і розслаблено одягаються жінки в Ізраїлі. Так ось, Ви не повірите, але Ізраїль в міжнародному рейтингу щастя – на 11 місці. Відразу після першої десятки.

А Ви як думаєте, загальний рівень щастя і задоволеності життям впливає на те, як жінки одягаються? Або це просто збіг?

За матеріалами.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page