fbpx

Чим замінять скасовану флюорографію

Замість флюорографії – опитування терапевта. МОЗ скасував обстеження, яке раніше було обов’язковим. Метод – неефективний, говорять чиновники, на обстеження в основному приходять здорові люди. Крім того, відмова від флюорографії заощаджує бюджетні гроші, пише “Сегодня”.

Антикваріат – так цей апарат для флюорографії називає терапевт Наталя Басик. Зроблено в НДР – повідомляє надпис, вже тієї країни як такої майже 30 років не існує, а апарат ще працює! Якість знімків лікар критикує, але іншої техніки для обстеження легень тут немає.

А це – мрія будь-якого лікаря – сучасний цифровий флюорограф в одній з київських амбулаторій. Туберкульоз не пропустить, стверджує лікар.

Обов’язкову для всіх процедуру – швидкий і безкоштовний метод перевірки легень, МОЗ скасувало ще чотири роки тому, залишивши її лише для людей з групи ризику – хворих на цукровий діабет, пацієнтів з ослабленим імунітетом і тих, хто по роботі спілкується з багатьма – педагоги, медики, кухарі. Для всіх інших її замінили тестом – терапевт задає одинадцять запитань, після відповіді на які, якщо запідозрить неладне – направляє на флюорографію або інші обстеження.

Читайте також: Науковці назвали перелік продуктів, які є найбільш токсичними для здоров’я

Рентгенолог Александр Косенко з відміною обов’язкової для всіх процедури не погоджується, стверджує, що люди можуть сховати проблеми з здоров’ям, адже часто просили його знімки не робити, а в висновку написати, що здорові.

Якщо флюорографія показала проблему, але точно сказати, що це, неможливо – для уточнення відправляють на рентген легень – там зображення чіткіше, а на цьому, цифровому, людину видно “наскрізь”.

Флюорографія, яку повинні були проходити всі без винятку здорові люди, дорого обходилася державі, стверджують в Міністерстві охорони, а кількість виявлених хворих на тубepкульоз була мінімальною – з 16 мільйонів обстежених – 10 тисяч хворих, тому знімки і замінені опитуванням.

Україна в п’яти країнах за темпами захворюваності тубepкульозом. Щорічно зареєструваують 27 тисяч нових пацієнтів.

You cannot copy content of this page