fbpx

“Число субсидіантів може зменшитися на третину”: хто з українців залишиться без допомоги (відео)

З 1 травня вступили в силу нові правила нарахування субсидій, затверджені Кабміном.

Держдопомогу будуть видавати живими грошима, а не знижувати за рахунок держави малозабезпеченим оплату за “комуналку”, як було досі, тому умови для отримання субсидій стали набагато жорсткіше, пише “segodnya“.

Планується, що монетизація субсидій почнеться з наступного опалювального сезону – з 15 жовтня. Влада вже озвучила, скільки людей втратять житлові субсидії – кожна п’ята сім’я. Експерти кажуть, що число субсидіантів може зменшитися навіть більше – майже на третину.

Що прийняли

Такі заходи в уряді мотивують тим, що багато людей приховують високі доходи, щоб оформити держдопомогу:

реєструють у великій квартирі преміум-класу, де вони проживають, тільки самотню родичку з мінімальною пенсією або приховують, що знаходяться на заробітках за кордоном, оформлені на роботі нелегально або за мінімальну зарплату, а також що здають житло або іншу нерухомість в оренду. За словами директора департаменту держсоцдопомоги Мінсоцполітики Віталія Музиченка, в результаті до 20% домогосподарств можуть втратити субсидії.

Головні нововведення такі:

Повернуто норму про те, що одержувачем субсидії не може бути власник автомобіля (не старше 5 років, тобто власників старих легковиків це не торкнеться), крім мопеда і машини, наданої органом соцзахисту населення (для інвaлідів).

Не призначать тепер субсидію, якщо площа квартири перевищує 120 кв. м, а вдома – 200 кв. м, крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей. Той, хто здає в оренду житло або іншу нерухомість, повинен буде вказати дане джерело доходів в декларації, яка подається при зверненні за субсидією.

Якщо претендент на держдопомогу не вказав факт оренди і це виявить соцінспектор при перевірці – субсидіанта не тільки позбавлять субсидії, а й повідомлять в фіскальну службу про несплату ним податків (загрoжує штраф до 34 тис. грн). Коли претендент на субсидію заявляє, що він безробітний, але при цьому не перебуває на обліку в центрі зайнятості, йому автоматично нарахують дохід 5286 грн (три прожмінімуми).

Що урізали

Крім того, Кабмін з 1 травня урізав оплачувані державою норми витрати на субсидування опалення, на яке йде левова частка держкоштів. Тепер на обігрів 1 кв. м житла в межах соцнорм (21 кв. м на особу + 10,5 кв. м на сім’ю) субсидується 4,5 куб. м газу на місяць (було 5,5), або 30 кВт / год електроенергії (було 65 кВт / год), або 0,0431 Гкал при централізованому опаленні (було 0,0548).

Розрахунок показує, що якщо для сім’ї субсидія на опалення була 1000 грн / міс., то тепер держава компенсує їм тільки 730 грн / міс. Мешканці доплатять не 176 грн, а 446 грн. У тих, хто гріється струмом або живе в багатоповерхівці, субсидія зменшиться на 27%, у тих, хто використовує газ, – на 10%.

Експерти

Економісти кажуть, що головна причина обмеження кількості субсидіантів – нестача грошей в держбюджеті.
“У нас 44% сімей отримують допомогу на оплату” комуналок “, в інших країнах – до 10%, наша держава вже має комунальців на 27 млрд гривень, – говорить президент Украналіцентра Олександр Охрименко. – Є й ті, хто обкрадає бюджет, будучи добросовісним. Після прийнятих Кабміном мір з нової  опалювального сезону отримувачів субсидій стане на третину (до 2 млн. Сімей) менше “.

Читайте також: У спеку вкрай нeбeзпeчно брати на пікнік помідори – медики

You cannot copy content of this page