fbpx

Держдума дозволила путіну заморожувати гроші на рахунках росіян

Днями Держдума ухвалила закон, який дає право президенту російської федерації встановлювати низку заходів для забезпечення фінансової стабільності країни. Серед них є обмеження, пов’язані з обігом валюти та проведенням угод, але багато привернула увагу пропозиція на 10-й сторінці законопроекту, де йдеться, що таким заходом може бути і «заморожування (блокування) грошових коштів та (або) іншого майна».

Спочатку прийнятий Держдумою у третьому читанні закон мав стосуватися лише пенсійних накопичень росіян, і зовсім не в контексті блокування. Проте до третього читання до законопроекту потрапила поправка до зовсім іншого закону на іншу тему. Він наділяє президента правом встановлювати особливий порядок угод та операцій з участю «осіб недружніх іноземних держав», і навіть отримання ними дивідендів та інші заходи, створені задля забезпечення фінансової стабільності російської федерації.

— Виходячи з формулювання, під блокування може потрапити будь-яке майно, — пояснює Юлія Федотова. — Якщо я здаю іноземцю свою квартиру, він мені надсилає гроші на якийсь рахунок, створений тільки для цього, можуть заблокувати і саму квартиру, і навіть будь-які інші гроші та рахунки. Буде це блокування здійснюватись за рішенням суду чи ні, у законі не уточнюється.

Що буде з грошима росіян, якщо їх заморозять у результаті співпраці з недружніми країнами, теж поки що не зрозуміло. Конкретизувати нові правила можуть надалі або указами президента, або постановами Уряду, пише Фонтанка.

Фото: mind.ua.

06/11/2022

You cannot copy content of this page