fbpx

Для двох сестер, що живуть у курятнику, чернігівські волонтери будують хату

Дві сестри, 87-річна Віра та 79-річна Парасковія, залишилися без будинку: ворожий снаряд влучив у споруду і хата згоріла дотла.

Віра сказала, що нікуди не піде від хати, яку вона будувала все життя.

“Приїхала, а хата згоріла і нема нічого. Все згоріло, тоді приходжу, сяду і сиджу тут”, – сказала Віра.

Сестра зрозуміла, що ніяк жінку не переконає і вирішила, що зроблять прихисток з курника – це єдине, що вціліло на подвір’ї.

Я сміюсь, кажу: “У бункері ми тут”. А в мене питають: “А ви чуєте сирену?” А я кажу: “Так ми ж глухі”, – каже Парасковія.

Сусіди дали ковдри, ліхтарик і отак жінки жили – їсти готували на подвір’ї, тулилися в тісному приміщенні, аж якось Віра побачила, що до неї на подвір’я зайшли чоловіки. Це були волонтери з благодійної організації “Дах”.

Андрій Олексієнко пригадує першу зустріч з Вірою:

“Ви ось як ці “лантер’єри”, а я спочатку не дуже зрозумів і питаю: “Може, волонтери”? А вона: “О, да!” Ми зараз кепкуємо постійно, називаємо один одного лантер’єрами.

Голова об’єднання “Бо можемо” Андрій Галюга розповів, що будинок жінок був дерев’яний і обкладений цеглою.

“Все, що було дерев’яне, воно все вигоріло, залишився лише ось цей курятник, в якому вони живуть. Ми ще здивувалися: як вони можуть тут жити? Це ж каземат півтора на два метри. І залишилась стіна сараю, ось це тут дозводили стіни, та ще лишається дах”.

Отак «Дах» та волонтери з об’єднання «Бо можемо» працюють вже другий місяць і звели стіни. Матеріали для будівництва надали благодійні організації, меценати й небайдужі чернігівці.

“Внутрішнє оздоблення: пофарбувати стіни, покласти лінолеум, зробити стелю у кімнаті. Вмощити грубку і знайти, щоб могли готувати їсти та грітися взимку бабусі”, – каже волонтер Сергій Дікалов.

“Буде дом бабі. Такий красивенний, це буде дом!”, – радіє Віра.

Їй тяжко знову переживати війну, адже Друга світова припала на її дитинство, через бідність вона так і не змогла піти в школу – елементарно не було в чому туди ходити, так тяжко й проробила все життя на дім, який знову знищили російська армія.

Сестри зможуть переїхати у відремонтований будинок за півтора – два місяці.

За матеріалами Суспільного.

Фото: Суспільне.

09/17/2022

You cannot copy content of this page