fbpx

«Додому – в Європу!» – грузини відреагували на відмову в статусі кандидата на членство в ЄС

Багатотисячний мітинг “Додому, в Європу”, який пройшов 20 червня у центрі Тбілісі утворив Новий громадський рух, що опікуватиметься євроінтеграцією, а також погрози уряду масштабними акціями непокори.

Причина – Грузія не отримала від Єврокомісії рекомендацію надати їй статус кандидата у члени ЄС.

Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі переконаний, що якщо у звіті враховувати лише успіх реформ, “то, звичайно ж, Грузія була б заслужено першою країною, яка отримала б цей статус”, а Україні і Молдові дали подачку, бо війна і близько до війни.

Також грузинська влада знайшла ще одного винного – опозиція. В правлячій партії “Грузинська мрія” стверджували, що опозиціонери спеціально їздять до ЄС та агітують провалити грузинську заявку, щоб потім організувати протести для захоплення влади.

Згідно з опитуванням, проведеним у березні цього року ND, понад 80% населення Грузії підтримують вступ своєї країни до ЄС.

Показовий момент: від мирного проєвропейського мітингу, мета якого – показати Європі масову підтримку ідеї членства Грузії у ЄС, влада очікувала наcилля та заворушень.

“Радикальна опозиція використовує висновок Європейської комісії виключно для поляризації. Ми цього очікували, у нас були прогнози у зв’язку з цим. У них був простий сценарій від самого початку, розрахунок на те, що дві країни набудуть статусу кандидата, а Грузія – ні, і після цього повинен був розпочатися цей сценарій із заворушеннями. Першою спробою цього буде сьогоднішня акція, а кінцевою точкою має стати війна”, – так анонсований мітинг прокоментував голова правлячої партії “Грузинська мрія” Іраклій Кобахідзе.

Побоювання влади не справдилася – акція 20 червня пройшла без ексцесів.

Єврокомісія прописала для Грузії дуже конкретний перелік реформ, виконання яких дасть можливість претендувати на отримання кандидатства, серед яких і зміцнення незалежності антикорупційного агентства та гарантування роботи “вільного, професійного, плюралістичного та незалежного медіасередовища”.

Також в уряді вкрай специфічно трактують ключові вимоги ЄС: побороти “політичну поляризацію” та провести деолігархізацію. Там впевнені: суспільство розколює саме опозиція, а тому ці вимоги Євросоюз має адресувати саме їй.

Що стосується деолігархізації, то у “Грузинській мрії” відмовляються визнати такий статус за засновником партії та досі найвпливовішою людиною країни Бідзіною Іванішвілі. Замість цього там вважають “головним олігархом країни” експрезидента Михеїла Саакашвілі, з яким вони і так борються.

“На жаль, останні заяви влади показують, що вони не готові виконувати рекомендації ЄС. І це лише сприятиме нарощуванню напруги у суспільстві”, – резюмує Тенгіз Пхаладзе, пише УП.

Фото: eurointegration.com.ua.

06/22/2022

You cannot copy content of this page