fbpx

Дорогий Святий Миколаю. Подаруй мені, будь ласка, нову маму. Весь рік я поводився чемно, мене хвалили тато, бабуся, дідусь і вихователі. Я допомагав татові прибирати, навчився робити бутерброди. Я не вередував і завжди слухався рідних

«Мені не потрібні іграшки та солодощі! Просто подаруй мені нову маму, яку ми з татом любитимемо».

Літня сусідка з сумнівом подивилася на написаний текст, потім на хлопчика. Юрі не терпілося надіслати листа, щоб він швидше дійшов до адресата.

— А конверт? Обов’язково потрібен конверт, – нетерпляче стрибав навколо столу хлопчик. – І написати адресу!

— Я напишу, не хвилюйся, — заспокоїла його Зоя Михайлівна. – І ввечері відправлю, домовилися? Але ти впевнений, що не хочеш отримати якусь чудову іграшку?

— Впевнений! — Заявив хлопчик і, з почуттям виконаного обов’язку, побіг гратися. На нього чекала недобудована фортеця.

— Ось, Юрко сьогодні написав листа Святому Миколаєві, — Зоя віддала аркуш паперу батькові хлопчика. — Він просить нову маму. Я, звичайно, спробувала йому все пояснити, але.

— Я зрозумів, — невесело посміхнувся Рома. — Він все ж таки сумує за Ліною, навіть не дивлячись на те, що вона його покинула. Навіть відмову від батьківських прав написала, аби її не чіпали.

— У неї нове життя, в яке дитина не вписується, — знизала плечима жінка. – Що робитимеш з листом?

— А що я можу зробити? Просто сподіватимусь, що за місяць Юрко про все забуде.

— А даремно, — тільки й сказала сусідка, збираючись додому. — Точно не забуде.

18 грудня.

Юра з нетерпінням чекав на появу Святого Миколая з помічниками. Тато сказав, що вони прийдуть о восьмій вечора, і попросив до цього часу не забруднити білу сорочку. Хлопчик уважно оглянув себе в дзеркалі, і розчаровано зітхнув – на комірці було дві цятки від соку. Але ж Миколай не засмутиться через це? І подарує йому подарунок?

Дзвінок у двері пролунав несподівано. Юра зірвався з місця, щоб добігти до дверей першим і подивитися у вічко. Оперативно підсувається стільчик і радісний хлопчик бачить довгоочікуваних гостей.

— Татку! Вони прийшли!

Роман докірливо глянув на сина і жестом відправив його у вітальню. Юрко неохоче послухався. У кімнату зайшов справжній Миколай. Синя шуба, розписана сріблястими візерунками, блискуча палиця і, звичайно ж, довга біла борода. за ним скромно стояла помічниця. Більше нікого не було.

– Юрчику! — гучно промовив гість. – Я приїхав привітати тебе зі святом. Скажи мені, ти добре поводився?

— Так!

— Не пустував?

— Ні!

— Слухався батька?

— Так! Слухався! – нетерпляче промовив хлопчик, чекаючи на свій подарунок. – І ще я приготував віршик. Розказати?

— Розкажи, — погладив свою бороду актор. — Потіш дідуся.

Юра квапливо, але виразно розповів заздалегідь вивчений вірш і дивився на Святого Миколая. Хлопчик чекав, що головний казкар зможе виконати його бажання і незабаром у нього з’явиться нова мама.

— Ось твій подарунок, — чоловік витяг з мішка гарно прикрашену коробку. Хлопчик розгублено дивився на гостя та навіть не намагався забрати подарунок.

– Я просив нову маму! – зі сльозами на очах, промовив Юрко. Він так чекав! Так мріяв! Приготував купу ігор, у які пограє з мамою.

— Я, звичайно, багато можу, але це вище моїх сил, — актор присів поруч із засмученим хлопчиком. – Дарувати людину суворо заборонено небесною канцелярією. Все, що я можу, так це трохи допомогти твоєму таткові із пошуком. Якщо він зможе правильно користуватися шансом, то в нього все вийде.

— Я вам дуже вдячний, — тихо промовив Рома, спостерігаючи, як його син грає з його помічницею. — Я вже думав все, свята не буде.

— Ну, як я міг зіпсувати дитині свято? У самого онуки розумію, як легко розбити дитячу мрію. — Актор подивився на свою партнерку і помахав їй рукою, показуючи, що вже час йти.

А Рома вперше за вечір уважніше придивився до помічниці Миколая і здивовано застиг, щоб уже за кілька секунд розпливтися у радісній посмішці.

— Лисичко! Це ти? — Судячи з виразу обличчя, дівчина його впізнала. — Ти ще маєш багато роботи?

— Ні, твоя квартира була останньою, — переконавшись, що хлопчик захопився подарованим роботом і не звертає на дорослих уваги, Аліса зняла шапку. — Взагалі-то я дизайнер, і не маю ніякого відношення до організації свят. А агентство, в якому ти замовив акторів, належить моїй подрузі Тасі. Ти маєш її пам’ятати.

— Пам’ятаю, – кивнув чоловік. — Де ти збираєшся святкувати?

— Вдома, — трохи розгублено відповіла дівчина. Аж надто раптовим було питання.

— Одна чи з чоловіком?

— Я незаміжня, — закотила очі Аліса. — Сам знаєш, у мене складний характер.

Так, Роман знав це не з чуток. Але за два роки, що вони зустрічалися, він встиг пристосуватися. Однак згодом вони все одно розлучилися. Посварилися через якусь дрібницю.

— Залишайся у нас. Юрко буде радий.

Рік по тому.

— Що ти попросив у Миколая? — Поцікавилася у Юри вихователька. Вони з дітьми саме робили листівки до дня Святого Миколая.

— Нічого, — безтурботно відповів хлопчик. – Моє найзаповітніше бажання він виконав ще минулого року, тож мені більше нічого не треба.

— І що ж він тобі подарував?

— Нову маму! — Радісно посміхнувся Юра, згадуючи, як допомагав Алісі, яку з перших днів став називати мамою, вибирати весільну сукню.

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page