fbpx

Дружина капелана з дітьми 43 дні прожили в Маріуполі в підвалі під час бoїв за це місто. Час від часу вони піднімалися до себе в квартиру. В один з днів прямісінько в їх спальню влучив cнаряд

Фотограф і волонтер соціального служіння Православної церкви України у мирному житті Едуард Гапіч розповів “Фактам дивовижну історію порятунку сім’ї військового капелана:

– В мирному житті я фотограф, а під час війни сів за кермо мікроавтобусу і практично весь свій час безкоштовно перевожу по Україні людей які вирвалися з окупованих територій і з зони бойових дій. Десь місяці 2 тому, мені довелося везти дружину капелана української армії з їх двома синами 13 і 15 років. Жінка з дітьми 43 дні прожили в Маріуполі в підвалі під час бoїв за це місто. Час від часу вони піднімалися до себе в квартиру. В один з днів прямісінько в їх спальню влучив cнаряд і… не розірвався.

Ця відважна жінка з синами-підлітками винесли той снаряд кудись подалі від будинку. Але потім сталося наступне влучання, від якого було зруйновано увесь поверх, де знаходилася квартира цієї сім’ї. Втративши житло, вони остаточно перебралися в підвал. Найбільш з розповіді дружини військового капелана запам’яталось те, що її саму вразило: сини з самого початку їх життя в підвалі лишали на своїх тарілках по 3 ложки каші, хоча певний запас продуктів в них тоді ще був. Вона спитала, дітей, чому не з’їдають все, що вона їм поклала. А вони кажуть: треба заощаджувати, бо далі буде ще гірше.

Вони розповідали, що їх врятували 2 пальчикові батарейки. Я здивувався, спитав, яким чином врятували? «Мобільного зв’язку в місті не було», — пояснила жінка. — «Як можна виїхати з Маріуполя, не знали. Повезло знайти десь радіоприймач. Вставили батарейки. Включили радіо і фактично зразу ж почули з динаміка оголошення: тоді-то, в такому-то місці формується евакуаційна колона з 4 автобусів». Як вони їхали тими автобусами, це окрема історія.

– Водії були не тверезі. Але це не найгірше. Сорок кілометрів колона долала аж 2 доби! Бо довелося проходити фільтрацію, перевірки на блокпостах. Спали прямо на підлозі. Окупанти дивом під час фільтрації не виявили, що це дружина і діти військового капелана. Сини витягли з батькового ноутбука жорсткий диск, на якому були їх сімейні фотографії. На частині з них тато був знятий у військовій формі. Хлопчаки зашили той жорсткий диск в рюкзак і так вивезли на підконтрольну українській владі територію, приїхали в Запоріжжя. Вони тоді вперше після початку великої війни побачились зі своїм батьком. Загалом у цього капелана троє синів. Третій знаходився на неокупованій території.

За матеріалами: Факти. Фото: slovoidilo.ua.

07/27/2022

You cannot copy content of this page