fbpx

Дивовижна тушонка з яловичини в духовці: рецепт перевірений часом

Готова до вживання банка з тушонкою – бажаний продукт на кухні.

Якість покупної консерви перевірити складно, завжди є ризик одержати не дуже смачний товар за високою ціною. Відмінний вихід з ситуації – зробити тушонку з яловичини в духовці в скляній банці самостійно. Не важливо, буде це м’ясо вирощених власноруч тварин, або куплене. Головне – знайти близько 4 години вільного часу і мати бажання порадувати близьких смакотою.

На замітку господині: яловичина – корисне і смачне м’ясо. У ньому присутні вітаміни Е і РР, майже вся група В. Міститься значна концентрація натрію, калію, йоду і фосфору. Це висококалорійний продукт, який допоможе швидко відновити сили і заповнити дефіцит необхідних оргaнізму мікроелементів. Але зловживання тушонкою може стати причиною проблем з трaвленням. Її не рекомендують часто їсти при проблемах з пeчінкою і ниркaми, а також хвoрим на атерoсклерoз і цукровий діaбет.

Домашня заготовка з яловичини робиться легко. Цим рецептом я користуюся давно, він перевірений часом, м’ясо довго зберігається, не втрачаючи смакових якостей. Вигода від такого приготування очевидна – ми отримаємо 100 відсотків натуральний продукт, без шкідливих добавок. Зробивши ці м’ясні консерви один раз, ви обов’язково скористаєтеся цим способом ще.

На замітку господині: для тушонки ідеально підійде великий шматок «дорослої» яловичини. Брати телятину не потрібно, вона не має яскравого насиченого смаку. Вибирають свіжу нежирну м’якоть, кістки видаляють.

Нам знадобиться:

– 1,7 – 1,8 кг яловичини

– Половина цибулини

– 4 чайних ложки солі

– 2 лаврових листки

– 12 горошин гіркого перцю

– 200 г сала (або смальцю)

– 4 столових ложки води (за бажанням)

З такої кількості продуктів вийде 4 півлітрових банки консервів. Добре мию банки і кришки з содою і ретельно обполіскую їх. Чистий інвентар – якісний продукт і надійна консервація.

Перед початком роботи перевіряю стан кришок – вони повинні бути без іржі, з рівномірним покриттям, без деформацій і інших дефектів. Обов’язково кип’ячу їх 10 хвилин перед використанням. Після цього висушую і знімаю ущільнювачі з кришок. Роблю це обережно, чистою серветкою. Потім розміщую гумки в окремий посуд. Вставляти їх на місце я буду, коли дістану консерви з м’ясом з духовки для закачування.

На замітку господині: в процесі готування не слід відкривати дверцята духовки. Через перепад температур може лопнути скло в банках з м’ясом. Досить спостерігати за процесом через закриті дверцята. Іноді під час кипіння розбризкується вміст тари, жир може потрапити на розігріте дно духовки, кухня наповниться смeрдючим димом. Щоб цього не сталося, я на деко спочатку стелю фольгу, роблячи невеликі захисні бортики, і тільки потім розміщую банки з м’ясом.

Етапи приготування:

1. М’ясо мию, витираю насухо і нарізаю середніми шматочками, приблизно 5-8 см завдовжки.

2. Розміщую його в велику миску, солю і ретельно перемішую.

3. На дні вимитої скляної тари ставлю перець горошком і лавровий лист.

4. Потім розкладаю в банках м’ясо, перекладаючи його цибулею.

5. Зверху додаю дрібні шматочки сала і заливаю воду. У верхній частині скляної тари залишаю 2-3 см порожнього простору. Вміст під час приготування збільшиться в об’ємі, а якщо місця буде мало, то воно почне виливатися з переповненої банки, і вона може лопнути.

6. Накриваю заготовки кришками (не закриваю!).

7. Розміщую тару з м’ясом в холодну духовку, встановивши температуру 180 ° С.

8. Коли вміст банок закипить (почнуть підніматися бульбашки повітря), зменшую температуру до 160 ° С.

9. Готую 3 години, стежу, щоб маса добре кипіла.

10. Вимикаю духовку, акуратно дістаю консерви, вставляю в кришки гумки ущільнювачі.

11. Перевертаю для охолодження, укутую.

Тушонка готова до того, щоб прибирати її в прохолодне темне місце для зберігання. Я не користуюся іншими рецептами, ця закрутка ідеальна і за складом, і за способом виготовлення.

Зберігають м’ясну консервацію не довше двох років з моменту виробництва. Тому, якщо у вас є багато однакових консервів, краще на банки клеїти етикетки з датою їх виготовлення. Не можна вживати тушонку з роздутою кришкою, навіть якщо термін придатності не закінчився.

На замітку господині: недотримання технології приготування м’ясних консервів може стати причиною розмноження в продукті збудників нeбeзпeчних захвoрювань. Особливу увагу я приділяю тепловому режиму – стерилізація протягом трьох годин при зазначених температурах за рецептом обов’язкова!

Приготована в духовці, тушонка з яловичини в скляній банці зможе стати паличкою-виручалочкою, коли треба швидко організувати смачну другу страву на обід або повноцінну вечерю. Досить тільки зробити відповідний гарнір: відварити кашу, картоплю або спагетті. Відкрити м’ясо і насолодитися чудовим домашнім смаком натурального продукту.

You cannot copy content of this page