fbpx

Екологічні способи боротьби зі слимаками та равликами

Слимаки та равлики – надокучливі шкідники, чий слиз псує рослину, на яку потрапляє. Слимаки ведуть нічний спосіб життя, вдень ховаються у верхньому шарі ґрунту, під’їдаючи коріння, а вночі пошкоджують всю рослину. Про те, хто знищив рослину підкаже блискуча слизова доріжка, яку переміщаючись, зазвичай залишає слимак.

Зі слимаками потрібно інтенсивно боротися від травня до липня – виполюванням бур’янів, обкошуванням ділянок, рихленням ґрунту, прибиранням куп листя, трухлявих пеньків або гілляк. Ці місця слугують прихистком для слимаків від спеки літом та від холоду восени. Потрібно також проводити міжрядні обробки, де слимаки у серпні відкладають нові яйця.

1. Ефективним є ручний збір молюсків. Найбільше їх вилазить у вологу погоду, після дощу, вночі та вранці по росі – тоді молюски активно повзають і харчуються.

2. Можна робити «пастки»: розкладати мокрі ганчірки, куски шиферу, фанери, дощечки тощо. Періодично ці речі переглядають та збирають слимаків. Знищують зібраних слимаків з допомогою міцного соляного розчині, поміщаючи їх туди або заливають крутим кип’ятком.

3. Пастки з напоїв – пиво, кефір, компот або розчин з медом. Розлийте ці смаколики у плоскі блюдця, або вкопані у землю деньця пластикових пляшок, наступним ранком знайдете всередині ємностей купу слимаків.

4. Приманкою для слизьких шкідників можуть слугувати й шкірки грейпфруту або дині. На ранок зможете зібрати врожай зі шкідників, що сидітимуть під шкірками.

5. Покладіть між рядками зволожену гілку та капустяний лист. На ранок слимаки зберуться на цій пастці і їх не треба буде шукати та збирати по-одному.

Чим відлякати слимаків

Равлики та слимаки ненавидять терпкі, пахучі рослини, такі як часник, цибуля, розмарин, лаванда або щавель. Садіть їх між рядами і слимаки не будуть їсти інші рослини.

Слимаки чутливі до вапна негашеного або хлорного – . посипте вапном грядки пізно ввечері або вночі, коли з укриттів виходять шкідники, щоб поживитися, з розрахунку 20–30 грамів вапна на квадратний метр. Але вапно діє, лише при безпосередьому контакті з моллюском і неефективне в вологу погоду.

Обробка листя нешкідливими для рослин розчинами:

1. Розчинити 50 гр порошкової гірчиці у 300 мл води, дати рідині настоятися, опісля додати ще 700 мл води та обприскати цим розчином ваші угіддя. Замість гірчиці можна використати настій часнику. Його досить легко приготувати: достатньо роздавити кілька зубків та залити їх невеликою кількістю води. Обприскувати овочеві культури краще рано вранці, бо слимаки люблять гуртуватися у вологих прохолодних місцях.

2. Одним із методів боротьби з слимаками є використання нашатирного спирту. 100-150 мл 10% нашатирного спирту розчиняють в 10 л води. Препарат миттєво знищує слимаків при контакті, але сам препарат дуже нестійкий і швидко втрачає свої властивості, тому оприскувати ним потрібно зразу після приготування. Обприскування нашатирним спиртом проводять пізно ввечері в час найбільшої активності слимаків між 21 та 2 годинами ночі.

Ворог ворога-наш друг

Птахи – хижаки, тому ласують різноманітними шкідниками.
Запустити курей або гусей на ділянку, вражену слимаками, якщо ж їх немає, то принадьте птахів – зробіть годівничку і час від часу наповнюйте шкідниками, тоді птахи будуть частіше прилітати і шукати самі слимаків.

Також можна приманити жаб, що теж ласують слимаками. Для цього виставляйте місткість з водою на город.

Фото: radekhiv-miskrada.gov.ua.

06/28/2022

You cannot copy content of this page