fbpx

Економіст пояснив, що буде з бюджетом-2019 в разі запровадження воєнного стану в Україні

Режим особливого фінансування Збройних Сил України в разі введення воєнного стану не вплине на стабільність державного бюджету країни і не спровокує ручного перерозподілу коштів або припинення виділення грошей за бюджетними програмами та захищеними статтями.

Про це в коментарі сайту “Сегодня” розповів економіст Борис Кушнірук.

“Не очікую дисбалансу держбюджету. Більш того скажу, що впевнений: бюджет буде збережений в тому вигляді, в якому був прийнятий, і буде виконуватися без збоїв. Але я взагалі не є прихильником воєнного стану, тому що в умовах гібридних дій з боку РФ, воєнний стан не працював. Я, починаючи з 2014 року, попереджав, що він нічого не дає. На мій погляд, введенням воєнного стану ми нічого принципового досягаємо, але не очікую якихось надмірних додаткових витрат або ще що-небудь в цьому роді, якщо його введуть”, – зазначив він.

При цьому експерт виключає, що уряд в разі введення воєнного стану буде в ручному режимі використовувати кошти держбюджету, а також піде на додаткову емісію гривні.

“Нагадаю, так званий “друкарський верстат” знаходиться в руках не Мінфіну і не Кабміну, а у Національного банку України. Але НБУ не буде зараз цього робити (додемісія гривні, – Авт.), як не робив цього раніше. Більш того, третій рік поспіль Нацбанк скорочує кількість грошей, які він дає уряду. Не збільшує, а зменшує. Також зазначу, що воєнний стан хочуть ввести тільки на 30 діб, а не на 60, як говорили спочатку. Тому за 30 діб нічого не трапиться. В цьому випадку можна бути спокійними. Вважаю, що, наприклад, і вибори відбудуться вчасно, і в економіці нічого надзвичайного не буде”, – додав економіст.

Також він підкреслив, що проблемою України і Заходу є те, що вони не можуть знайти ефективної протидії гібридним діям Росії, коли, наприклад, немає відвертого вторгнення або значної ескалації бойових дій.

“Тобто коли кожен окремий крок не постає таким надзвичайним, щоб через це піднімати шум всесвітнього масштабу. Але коли ці дрібні агресивні кроки РФ в сукупності складаються, вони призводять до недобрих результатів. Тому світ ще не навчився реагувати на виклики РФ крім санкцій, які носять скоріше обмежувальний характер, а не каральний”, – резюмував експерт.

Читайте також: Порошенко вирішив повернутися у Верховну Раду

You cannot copy content of this page