fbpx

Евакуація Кабміну та членів їх родин 24 лютого – як це було

Українська правда випустила чергову статтю про події в Урядовому кварталі з 22 по 24 лютого.

Того дня не тільки звичайні українці не знали, що робити, але й народні депутати та інші посадовці. Дехто з найближчих, хто мав доступ до державної таємниці, кинувся відкривати конвертик з інструкціями «на випадок війни», які роздали за кілька днів до 24 лютого.

“Там не було нічого! Лише якась загальновідома фігня. Ні слова про те, що мені робити!” – емоційно розповідає журналістам УП один із впливових депутатів зі “Слуги народу”.

В той же день було прийнято рішення евакуювати й Кабінет Міністрів з родинами та важливими документами. Евакуйовувати мали на захід України двома потягами. У Києві мали лишитися лише міністри внутрішніх справ, охорони здоров’я, інфраструктури, енергетики і оборони.

Евакуаційні потяги організовував міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов. Було виділено два потяги на 14:00 та на 16:00, проте куди їхати не знав ще ніхто, на всякий випадок, Чернишов повідомив двом головам ОДА, що можливо уряд переїде до них.

«Евакуаційний урядовий поїзд усе ніяк не відправлявся. Галасливі стривожені урядовці та працівники міністерств уже встигли перебратись із холодного перону в теплі вагони, але потяг усе не рушав.

Чернишов раз за разом набирав Кубракова: “Саша, ну шо там? Коли він уже поїде?”.

“Та тут такий бардак! Я намагаюсь! Зараз все зробимо”, – відповідав Кубраков і набирав чергового чиновника, щоб врешті вивезти уряд зі столиці, на яку ворог наступав з двох боків», – ось так епістолярно описує процес УП.

Секретність була така висока, що не знав про маршрут машиніст потяга, його направляли усно як сліпого то на ту, то на іншу станцію.

“Їм відкривали маршрут короткою гонкою, просто кажучи, що “зараз – на таку-то станцію”. Чернишов по ходу додав якісь повороти на маршруті, щоб їх точно ніхто не вистежив. Нарешті, перший поїзд так довго петляв, що його встиг наздогнати другий евакуаційний склад”, – йдеться в повідомленні.

Майбутній уряд країни з купою важливих документів охороняв тільки один чоловік з пістолетом, але всі щасливо дісталися до Івано-Франківська.

Фото: Фокус.

09/05/2022

You cannot copy content of this page