fbpx

ФСБ оголосила про затримання підозрюваних у підриві Кримського мосту

ФСБ оголосила, що встановила «організаторів та співучасників підриву на Кримському мості». Вісім підозрюваних у справі затримано. Відомство спільно зі Слідчим комітетом Росії встановило, що організатором вибуху 8 жовтня було Головне управління розвідки (ГУР) Міноборони України, його керівник Кирило Буданов, а також «співробітники та агентура».

Загалом відомство встановило 12 підозрюваних у причетності до вибуху. З повідомлення ФСБ відомі імена лише сімох підозрюваних: громадяни України Михайло Цюркало, Денис Ковач, Роман Соломко, Володимир Злоба, громадяни Грузії Сандро Іносарідзе та «брокер на ім’я Леван», а також громадянин Вірменії Артур Терчанян. Також повідомляється про причетність до вибуху п’ятьох росіян, імена яких не розголошуються. Їх затримали разом із трьома громадянами України та Вірменії.

За версією слідства, вибухівку привезли з Одеси через Болгарію, Грузію та Вірменію, замаскувавши під будівельну плівку. За даними ФСБ, вибуховий пристрій був “закамуфльований” у рулони з плівкою на 22 палетах загальною вагою 22,8 тонн.

На початку серпня, повідомила ФСБ, вибухівку відправили з порту Одеси до болгарського міста Русе. З Болгарії вантаж переправили до грузинського порту Поті, а потім — до Вірменії. З 29 вересня по 3 жовтня його розмитнили в єреванському терміналі «Трансальянс», а 4 жовтня він перетнув російсько-грузинський кордон у пункті пропуску Верхній Ларс. Ще за два дні вибуховий пристрій був доставлений на оптову базу Армавіра в Краснодарському краї, де 7 жовтня палети завантажили у фуру Махіра Юсубова, який виїхав до Сімферополя. Близько 6:00 мск 8 жовтня під час перетину Кримського мосту вантажівку підірвали.

9 жовтня про схожий маршрут руху вибухівки на зустрічі з президентом рф володимиром путіним повідомив голова СК Олександр Бастрикін.

Під час підготовки вибуху документи на перевезення вибухового пристрою двічі змінювалися, стверджує ФСБ. Фотографії цих документів опублікували ЗМІ. Останнім одержувачем вантажу в них вказано неіснуючу фірму в Криму. За даними відомства, контролював пересування вибухового пристрою та підтримував контакт із учасниками схеми транспортування співробітник ГУР, який представлявся «Іваном Івановичем» і використовував віртуальний анонімний номер, а також номер, зареєстрований на мешканця Кременчука Сергія Андрійченка.

Російські ЗМІ опублікували відео огляду фури з вибухівкою та рентгенівський знімок її вмісту. Матеріали ФСБ серед інших опублікувало пропагандистське видання РИА Новости. При цьому довша версія відео вже публікувалася телеграм-каналом Mash у день вибуху, а між знімком та роликом знайшли невідповідності.

Як зазначає аналітик Олівер Александер, на відео зображено одну вантажівку, а на знімку із замаскованою вибухівкою — іншу. Він звернув увагу, зокрема, на різну кількість коліс у машин: у першої під причепом їх п’ять з кожного боку, у другої — чотири. За словами аналітика, на записи з камер відеоспостереження потрапила вантажівка International ProStar. Раніше Baza повідомляла, що саме така машина була у Юсубова.

У ГУР Міноборони України відмовилися коментувати заяви ФСБ, назвавши діяльність відомства «нісенітницею». «Вся діяльність ФСБ та Слідчого комітету (Росії) – нісенітниця. Це фeйкові структури, які обслуговують путінський режим, тому коментувати їхні чергові заяви ми точно не будемо. Дивно, що (вони) ще жодної візитівки у районі Кримського мосту не знайшли», — заявив українському виданню «Суспiльне» представник ГУР Андрій Юсов.

Фото: колаж.

10/12/2022

You cannot copy content of this page