fbpx

Гарна новина: верховний суд визнав законними нерозмитнені особисті авто на “євробляхах”

Верховний суд України визнав законним користування автомобілем з іноземною реєстрацією, який ввезений на територію країни в режимі транзиту. До такого висновку суд дійшов, розглянувши в касаційному порядку позов українця до митниці про скасування постанови, якою позивача визнано винним у вчиненні порушення митних правил та накладено на нього штраф в розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 грн), повідомляє прес-служба суду. За матеріалами Сегодня.ua

Суть спору полягає в тому, що позивач ввіз автомобіль з “естонською євробляхою” на митну територію України на підставі митної декларації з метою транзиту. Суд першої інстанції скасував штраф, проте Апеляційний суд відновив його знову.

Читайте також: Як можна розпізнати інсyльт: проста інструкція, яка допоможе врятувати життя

“Під час судових засідань сам позивач визнав, що ввіз зазначений транспортний засіб для тривалого використання на території України, а режим “транзит” заявив, щоб уникнути необхідності митного оформлення автомобіля та сплати відповідних платежів”, – йдеться в повідомленні суду.

У свою чергу позивач подав касацію, пославшись на одне з рішень Конституційного суду, в якому говориться, що користування власним автомобілем, ввезеним з метою транзиту через митну територію України, не є адміністративним правопорушенням.

“Верховний Суд, враховуючи висновок Конституційного суду, зазначив, що в ч. 2 ст. 469 МК України чітко визначені дії, бездіяльність та умови, які кваліфікуються як правопорушення щодо товарів, митне оформлення яких не завершено або якщо вони знаходяться на тимчасовому зберіганні під митним контролем або поміщені в режим митного складу. Такий митний режим, як тимчасове ввезення, не зазначений в зазначених положеннях Кодексу”, – повідомили в суді.

Таким чином, ВСУ визнав обгрунтованим рішення суду першої інстанції щодо скасування штрафу для українця, адже в його дії відсутній склад порушення митних правил.

Нагадаємо, 13 линя Верховна Рада схвалила в першому читанні розмитнення автомобілів на єврономерах. Депутати підтримали два законопроекти:

Законопроект №8487 пропонує встановити базові ставки акцизного податку для нового автомобіля з бензиновим двигуном об’ємом 1000 куб. см в розмірі 50 євро за одиницю і для дизеля – 75 євро. А визначення акцизного податку для кожного легкового автомобіля буде здійснюватися шляхом застосування коефіцієнтів до цих базових ставок. На коефіцієнти впливатиме об’єм циліндрів двигуна і вік авто.

You cannot copy content of this page