fbpx

“Газпром” виявив додаткові причини аби не запускати “Північний потік – 1”

За словами заступника голови російської газової компанії “Газпром” Віталія Маркелова, у турбіни, яку повернули з Канади всупереч санкційному режиму, виявили несправності.

Таку заяву Маркелов оприлюднив в п’ятницю пише російське видання ТАРС.

Ще Маркелов незадоволений тим, що постачання турбіни до Німеччини замість Росії після ремонту в Канаді порушило умови чинного контракту, а в майбутньому створює ризики санкцій з боку Європейського Союзу при ремонті інших агрегатів.

Далі, заступник голови “Газпрому” розповів, що Siemens під час ремонту усунула не більше чверті всіх несправностей. Тому тільки після “вирішення всіх питань” щодо турбіни газ постачатиметься до Європи в колишніх обсягах.

Цікаво, що Канада повертала турбіну всупереч санкціям заради того аби росія відновила газопостачання після липневих планових робіт.

Показово, що Москва не надавала необхідних документів для повернення турбіни, коли та вже прибула до Німеччини. ЗМІ писали, що необхідна документація, зокрема, подробиці маршруту, коли саме її потрібно ввезти і через який митний пункт, не надходила попри запит.

У Кремлі це спростовували, оскільки “Газпром” заявив, що отримав документацію щодо турбіни, але у нього «залишаються питання» до самих документів.

Не обійшлося й без заяви міністра закордонних справ росії Сергєя Лаврова, який скаржився, що Кремль не отримав належного пояснення щодо статусу турбіни для газопроводу “Північний потік-1”.

На цьому фоні «Газпром» не придумав нічого кращого, як оголосити про несправність ще однієї турбіни і скоротив до 20% потужності газогону «Північний потік -1», тим самим піднявши паніку і кризу в енергетичному секторі Європи.

Фото: ubn.news.

07/30/2022

You cannot copy content of this page