fbpx

Головна ознака заздрості, яку ми не помічаємо

Головна ознака заздрості, яку ми не помічаємо

Найголовніша ознака заздрості – вона дуже проста і помітна. Але ось вона і заплутує нас зазвичай. Тому що той, кого ми вважаємо другом, родичем, нас шкодує, коли у нас трапляється щось погане. Навіть дивно! Досить холодно до нас ставилася людина, наприклад. Критикувала, засмучувала різкими словами, навіть висміювала. Не хвалила за успіхи, не підтримувала в починаннях… А ось сталося погане – і вона абсолютно змінила до нас відношення!

Напевно, ми помилялися на її рахунок? Напевно, вона добре до нас ставиться. Випитує подробиці, охає, ахає, дає поради і навіть пропонує допомогу. Невелику, але допомогу! І знову дізнається, як це ми так осоромилися і потрапили в халепу. Як це ми захвоpіли або від чого помеp близький. І чому чоловік покинув? Треба ж, який негідник. Що він сказав на прощання? Що ми відчули? Ось таку участь раптом починає проявляти людина, якщо у нас біда трапилася. І ось такий інтерес до нас прокинувся. А ми людину підозрювали в заздрості!

І правильно підозрювали. Тому що заздрісник відчуває бiль, коли заздрить. Ті ж ділянки мозку активізуються, які відповідають за фізичний бiль. Йому насправді боляче від заздрості, він тому нас і ненавидить в душі! Антропологи пишуть: кулаки заздрісника стискаються, зуби зціплюються, він напружений, йому болісно важко бачити наше благополуччя … І тут відбувається з нами погане! Можна тільки уявити, яке полегшення відчуває заздрісник. Бiль минув! Адже тепер немає предмета заздрості, ми в біді. Нам погано. А йому добре! Тому він і впивається подробицями. Ласує ними. І на радощах навіть готовий нас пробачити. І трохи допомогти, щоб насолодитися сповна видовищем нещастя і втpати. Або гaньби і хвоpоби.

Читайте також:  Якщо грошей стало мало, значить ви відкупилися від біди!

Ось в цьому і причина зміненого ставлення. Придивіться: ви побачите усмішку, приховану і малопомітну, як у аттичних статуй, на обличчі заздрісника. Він наскільки задоволений, що погано приховує свою радість. І за словами співчуття воно дуже навіть відчувається. Заздрісник знову і знову спонукає вас розповідати про нeщастя, яке вас спіткало. А коли проблема вирішиться або пройдуть важкі часи, все повернеться на круги своя. І заздрісник знову стане жалити нас, пліткувати за спиною, дивитися свердлити очима, знецінювати і принижувати.

Ось головна ознака заздрості. Просто в біді або в горі ми втрачаємо пильність і спостережливість. І приймаємо розради заздрісника, хоча в душі все протестує! Що ж, навіть таке “співчуття” краще, ніж ненависть. Але не варто бути відвертими з тим, хто харчується вашою бідою і втратою …

Автор – Aнна Kір’янова(психолог)

Опубліковано 26 лютого 2019 року

You cannot copy content of this page