fbpx

Грузія заслуговує на статус кандидата більше, ніж Україна- Прем’єр Грузії Іраклій Гарібашвілі

Прем’єр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що статус кандидата на членство в ЄС насамперед заслуговує Грузія, а потім уже Україна та Молдова, – пише Укрінформ з посиланням на Грузия Online.

За словами прем’єра, Грузія йшла до цього статусу 9 років шляхом реформ.

“Давайте спочатку почекаємо, яким буде рішення. Якщо хтось на це і заслуговує, то заслуговує Грузія, а потім уже Україна та Молдова. Коли кажуть, що Україна у стані війни і тому їй потрібно надати. Вибачте, якщо надання статусу визначається війною, ми не хочемо війни, друзі, ми вимагаємо заслуженого статусу, який грузинський народ заслужив своєю 30-річною боротьбою на шляху будівництва демократії та реформ, проведених за останні 9 років», – заявив Гарібашвілі.

Грузія та Молдова подали заявку на членство в ЄС 3 березня, слідом за Україною.

9 червня лідери фракцій Європарламенту виступили із закликом до саміту Євросоюзу надати Україні та Молдові статус кандидата на вступ, а щодо Грузії попросили “працювати над таким статусом”.

Також Європарламент ухвалив резолюцію щодо порушень свободи ЗМІ та безпеки журналістів у Грузії.

Євродепутати закликали владу Грузії дотримуватися критеріїв, необхідних для членства в ЄС, включаючи верховенство закону, незалежність судової системи та свободу ЗМІ.

Фінальне рішення за заявками України, Грузії та Молдови Єврокомісія планує винести у п’ятницю, 17 червня.

Фото: АП.

06/14/2022

You cannot copy content of this page