fbpx

Харчування після 35: які продукти категорично не можна виключати з раціону

Чим старше ми стаємо, тим складніше нам утримати вагу і зберегти форму. Багато хто панікує і сідає на голодну дієту, щоб залишитися стрункими. Але це не тільки неефективно, але й небезпечно.

30-40 років – це період, коли у людини починає сповільнюватися метаболізм, змінюється гopмональний фон.

Хтось різко починає набирати вагу і об’єм, інші залишаються на перший погляд стрункими, але насправді поступово стають пишнішими.

З віком кожній з нас треба активніше займатися собою і уважно вибудовувати правильне харчування, не впадаючи в крайності. Без цього зберегти молодість не вийде. А кажучи про молодість, ми маємо на увазі не тільки зовнішній вигляд, але і здоров’я, гарне самопочуття і настрій.

Продукти, які категорично не можна виключати:

Білок

Моя особиста думка: тваринний білок не можна виключати категорично. Я бачу цьому підтвердження буквально кожен день: спостерігаю за людьми, які дотримуються веганства або сироїдіння. Дивлячись на них, я розумію, що вони могли б виглядати набагато краще, бути сильнішими і витривалішими, якби не відмовлялися від м’яса, риби і т.п. Класичні харчові схеми і ланцюжки шикувалися мільйонами років. Тому сміливо викидати певні продукти з раціону і намагатися замінити тваринний білок рослинним я б не рекомендувала.

Але, тим не менш, багато з різних причин категорично відмовляються від тваринного білка. Моя вам порада: будьте дуже-дуже уважні при складанні раціону. Для нормального функціонування організму нам потрібен якісний будівельний матеріал. Зробіть все, щоб кожен день отримувати достатню кількість рослинного білка. Кращий міститься в насінні і горіхах. Особливо рекомендую насіння Чіа – в їх складі є практично всі незамінні амінокислоти.

Якщо ви не виключаєте тваринні білки, пам’ятайте, що вони повинні бути правильно оброблені: ніякого смаженого, копченого або занадто жирного. Кращі доступні джерела корисного білка:

  • яйця;
  • відварна куряча грудка;
  • індичка;
  • риба;
  • морепродукти.
  • клітковина

Щоб зберегти молодість, їжте зелень щодня! Салати, листя, стебла зелених овочів. Це свіжа (на відміну від сухих пластівців), хороша клітковина, яка м’яко очищає травну систему і підтримує здоpов’я всього оpганізму.

Науково підтверджена рекомендація. Якщо вам хочеться «капості» – чогось жирного, мучного, калорійного – і ви відчуваєте, що не можете собі відмовити … З’їжте перед тим злісним тістечком або бургером велику тарілку зеленого салату. Це знизить шкоду тих продуктів, які надійдуть в оpганізм слідом

Жири

Ні в якому разі не можна відмовлятися від жирів. Ключовий момент: жири повинні бути правильними:

Не рафіновані рослинні олії першого холодного віджиму:

Оливкова – піклується про красу нашої шкіри і зсередини і зовні.

Кокосова – теж підходить і для зовнішнього застосування. А як смачно в поєднанні з кавою! Всього половинка чайної ложки на чашку, і ви поповните запас необхідних жирних кислот і отримаєте задоволення.

Лляна – одна з найбільш «жіночих» олій, що підтримує баланс нашої гopмональної системи.

Кунжутна – вітаміни А, С, Е в її складі зміцнюють волосся і нігті, а кальцій піклується про кісткову тканину і зуби.

Гарбузова – цілюща олія, багата вітамінами групи B, а також вітаміном D, благотворно впливає на пeчінку і гоpмони. Регулярний прийом (2 чайні ложки в день) сприяє схудненню.

Слідкуйте за терміном придатності та зберіганням рослинних олій: натуральні швидко псуються. Тримайте їх у темному прохолодному місці.

Вершкове масло – справжній бальзам для шкіри, багатий вітаміном А. Приймати всередину не більше 1 чайної ложки в день.

Жирна риба – джерело незамінних Омега-3 кислот.

Авокадо – рослинний жир з цього фрукта недарма називають джерелом краси.

Смачно і дуже корисно! Хоча б один раз в тиждень їжте половинку авокадо.

Крупи

Злаки – джерело вуглеводів. Але для кожного їх необхідну кількість розраховуємо індивідуально. Прислухайтеся до свого організму і складайте необхідний раціон самостійно.

Розповсюджений міф «Герулес – каша краси». Це неправда, після обробки в вівсяній крупі залишається мінімум корисних речовин. Звичайні «порожні» вуглеводи

Залишайте в меню «стародавні» злаки, які не піддавалися серйозним генетичним модифікаціям селекціонерів.

  • гречка;
  • Полба;
  • Кіноа;
  • Бурий і червоний рис.

Крім первородної користі і цілого набору мікроелементів і вітамінів, гречка, рис і кіноа не містять глютен, а в полби його вміст мінімальний. Так що ці крупи підійдуть тим, хто намагається виключити глютен з раціону.

Під питанням – фрукти

Багато хто вважає, що велика кількість цукрів у фруктах старять організм. Це відбувається за рахунок впливу цукру на колаген і еластин. Цукор методично руйнує ці білки, через що шкіра втрачає пружність і еластичність. До 30-35 років це процес може бути не таким помітним, але при цьому мати накопичувальний ефект, видавши в один прекрасний момент різкі видимі зміни.

Але фрукти – джерело вітамінів і мінералів, а також справжньої структурованої живої води. І теж свого роду еліксир здоров’я. Так що повністю відмовлятися від них не варто.

Я рекомендую такий принцип харчування: в будні дотримуватися строгого раціону, що складається з білків, жирів, корисних вуглеводів (древніх круп) і зелених овочів, а у вихідні дозволити собі і фрукти і навіть, о жах, швидкі вуглеводи. Такий метод харчування схвалений багатьма лiкарями і допомагає уникнути зривів. Набагато легше відмовитися від пастили, знаючи, що зможете дозволити її собі в суботу.

За матеріалами.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page