fbpx

Хочете мати ранній урожай помідорів? Скористайтесь насінням ранніх сортів, а час висіву на розсаду розрахуйте так, щоб до її висаджування у ґрунт наприкінці третьої декади квітня

Раннє вирощування томатів

ХОЧЕТЕ мати ранній урожай помідорів? Скористайтесь насінням ранніх сортів, а час висіву на розсаду розрахуйте так, щоб до її висаджування у ґрунт наприкінці третьої декади квітня — початку травня (на 15-20 днів раніше масових строків висадки) вона мала «вік» 60-65 днів. У таких рослин вже сформовано 8-9 листочків, а ще краще б — квітуюча перша китиця.

Грядку слід підготувати з осені — в добре освітленому і захищеному від вітрів місці. Звісно, не обійтися без унесення перегною — 5-10 кг на квадратний метр. Рекомендується поєднувати застосування органічних і мінеральних добрив: сечовини 10-15 г, суперфосфату 40-50 г, калійної солі або калімагнезії 20-25 г на таку ж площу.

Обов’язково подбайте про додаткові прийоми захисту від приморозків: укриття рослин індивідуальними засобами захисту, зокрема під спанбондом, паперовими ковпаками, пластиковими пляшками, тощо, можна вдаватися й до димлення.

Помідори зазвичай висаджують із міжряддями 70 см, а в ряду 40-45 см.

Розсаду заглиблюють до перших листочків. Якщо вона переросла, то садять похило, щоб над землею піднімалася верхівка не більше 20-25 см. Затим поливають і присипають сухою землею. Дуже добре замульчувати перегноєм, компостом, скошеною травою. Надалі найкраще поливати не під корінь і не дощуванням, а по борознах, які присипають сухою землею.

До речі, найсолодші помідори одержують без поливу. Багато городників обмежується одним щедрим при садінні. За посухи помідори менш ніж інші культури страждають від неї, а два-три розпушування ґрунту можуть замінити один полив.

Читайте також: Приголомшливо смачні помідорки без краплі оцту та стерилізації – скарб, а не рецепт

Багаторічні спостереження підтвердили, що підв’язування рослин до кілків, формування в одне-два стебла є одним із головних прийомів запобігання захворюванням фітофторою. З цією ж метою бажано поступово видаляти нижнє листя так, щоб між ним і ґрунтом був проміжок 20-25 см. Стебла повинні бути сухі, добре освітлені, навколо них вільно циркулюватиме повітря. Листя видаляють поступово, протягом декількох тижнів і тільки те, яке за зовнішнім виглядом відслужило свій термін. Як тільки з’являться перші ознаки фітофторозу, потрібно обрізати все пошкоджене листя.

За матеріалами – Добрий Господар.

Передрук матеріалу без гіперпосилання на Intermarium.news суворо заборонений!

Заголовок, головне фото, текстові зміни. – редакція Intermarium.news.

Фото – ілюстративне(pixabay.com).

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page