fbpx

Хитрощі, що “змусять” перець дозріти набагато швидше і допоможуть отримати хороший урожай

Перець – теплолюбна культура, їй потрібно багато теплих і сонячних днів. Скільки б сил ви не вклали, урожай може зіпсувати погана погода.

Тому, якщо перець на грядці тривалий час залишається зеленим, то можна вдатися до хитрощів, що “змусять” плід дозріти набагато швидше і допоможуть отримати хороший урожай. Крім того, овоч виросте солодщим і смачнішим.

Як формувати кущ перцю у відкритому ґрунті?

Прискорити дозрівання плодів допоможе формування крони. Щоби рослина давала бічні пагони, які будуть плодоносити, а не витрачала сили на витягування у висоту, коронний бутон видаляють одразу. Для розвитку рослині досить 2-3 пагони. Решту – видаляють. Прищипуючи точки зростання зайвих пагонів, залишають по одному верхньому листу для кожного бутона. Якщо цього не зробити, плід не зможе розвиватися. Нижні безплідні пагони потрібно видалити разом з листям.

Також важливо враховувати, що крона перцю тендітна, тому потребує опори. У міру росту рослин, гілки, на яких формуються плоди, необхідно надійно фіксувати до опори.

Як прискорити дозрівання перцю в домашніх умовах?

Щоби прискорити дозрівання перцю, бажано прибирати пасинки, непотрібне листя і зав’язі. Завдяки цьому перець віддаватиме всі сили і поживні речовини на дозрівання плодів.

Процедуру обрізки починають на початку третього тижня серпня і продовжують до кінця місяця. На початку вересня обрізати перець вже не можна.

Листя потрібно видаляти не все, а лише те, що закриває плоди від сонця. Ще одна умова для обрізки листя – плід повинен сформуватися, досягти потрібного розміру і почати фарбуватися.

Також видаляються так звані пасинки (у них листочки менші, ніж у звичайного листя, вони розгалужені, на них немає ані бутонів, ані зав’язей).

Також прискорити дозрівання перцю допомагає своєчасний збір врожаю. Якщо перець вже догрів, то знімайте плоди з кущів. Це дасть можливість сформуватися наступній хвилі врожаю, а біологічної зрілості перець може досягти, полежавши 2-3 дні на підвіконні або в теплому місці.

Як отримати хороший урожай солодкого перцю?

Щоби перець дозрів швидше, потрібно зробити так, щоби рослина направляла поживні речовини не до листя, а до плодів. Для цього на високому стеблі за допомогою гострого ножа або леза зробіть наскрізний поздовжній надріз завдовжки 7-10 см на 15 см вище поверхні ґрунту і вставте в нього дерев’яну тріску товщиною 4-5 мм.

Таким чином ріст і розвиток куща повністю припиниться, а залишки поживних речовин підуть на дозрівання плодів, після чого рослина зaгине.

Важливо! Це спосіб варто застосовувати, коли городні роботи майже завершено, а основний урожай вже зібрано.

Як зробити так, щоби перець почервонів?

Коли плоди стали вже досить великими, але ще залишаються зеленими – саме час для калійної підгодівлі.

Ось кілька варіантів:

• перед поливом розсипати по грядці золу з розрахунку дві столові ложки на кущик;

• розчинити в 10 літрах води одну чайну ложку сульфату калію;

• розвести в 10 літрах води по дві чайних ложки суперфосфату і калійної солі.

Також забезпечити ґрунт додатковим калієм допоможуть звичайні бананові шкурки. Просто розкладіть їх на грядці під кущами перцю – вони прискорять дозрівання плодів, радить Главрєд.

Фото: ілюстративне.

07/07/2022

You cannot copy content of this page