fbpx

Ілон Маск заявив, що сучасна школа є абсолютно марною

Ілон Маск, як і багато інших мільярдерів, які піднялися з самих низів, постійно в роботі. Так, днями SpaceX провела перший комерційний космічний рейс, вивівши на орбіту супутник для Саудівської Аравії.

Незважаючи на безліч зобов’язань, підприємець встигає час від часу давати цікаві інтерв’ю. В останньому з них, до речі, він розкритикував сучасну систему освіти і поділився своїм баченням ситуації.

Потрібно обов’язково враховувати інтереси дитини

Якщо дитина любить математику – дозвольте їй нею займатися, якщо іноземні мови, то хай будуть мови. Загальноприйняті універсальні програми повинні піти в минуле.

Для кожної дитини потрібно розробляти унікальний підхід спираючись на її інтереси і здібності.

Зв’язок теорії з практикою

Вирішуючи абстрактні математичні задачі або рівняння, школярі не розуміють, навіщо це потрібно і як це використовувати в реальному житті. А мозок звик фільтрувати все непотрібне, просто забуваючи його.

«Намагаючись вирішити конкретну проблему, діти зрозуміють, для чого їм це потрібно. Завдяки цьому у них з’явиться мотивація, вони будуть прагнути вчитися і здобувати знання самостійно », – стверджує Маск.

Потрібно вчити дітей вирішувати проблеми, а не користуватися інструментами

«Потрібно налагодити зламаний двигун. При стандартному підході спочатку пояснюють, що таке викрутка і гайковий ключ і навіщо вони потрібні».

«Я вважаю, що куди ефективніше дати дитині двигун і попросити його розібрати – тоді вона сама зрозуміє, для чого потрібні інструменти», – переконаний Ілон Маск.

Знання як семантичне дерево

Маск впевнений, що одним з головних мінусів сучасних програм є те, що вони часто заглиблюються в предмет, не пояснивши дохідливо основи, головні ідеї та спірні питання.

«Важливо розглядати знання як семантичне дерево. Спочатку розберіться з фундаментальними принципами – це стовбур і великі гілки вашого дерева. Тільки потім переходите до листя (подробиць). Інакше їм не буде на чому буде висіти».

Неефективність тестів

Також Ілон впевнений, що нинішні перевірки знань у вигляді тестів не тільки не дають результат, але і згубно впливають на навчання. Сама по собі перевірка знань потрібна, але тільки не у вигляді тестових завдань.

«Ці ідіотські тести зовсім вбuлu американську освіту. Випускники Єля і Гарварда не можуть розрахувати кутову швидкість або обертальний момент – вони можуть тільки закреслити потрібний варіант відповіді».

Про вищу освіту і престижні курси

Підприємець вважає, що чим престижніші курси, тим більше непотрібних людей вони випускають. В першу чергу там людей абсолютно не вчать думати, а в кращому випадку просто вчать не тому.

«Тому що там привчають людей до думки, що вони особливі, після чого ті стають нездатні на зворотний зв’язок і не можуть неупереджено аналізувати власні помилки», – наполягає Маск.

Фізика – цариця наук.

Бізнесмен вважає, що кожна людина повинна вивчити фізику, навіть якщо не збирається пов’язувати з нею життя. Досить буде фундаментальних основ, це допомагає поставити мізки на місце.

Далі Ілон радить пройти пару-трійку інженерних курсів, а потім вже братися за мистецтво та історію. Також дуже корисним буде прослухати пару економічних курсів, щоб хоча б орієнтуватися в термінології.

В цілому думки вельми і вельми розумні, не дарма ж Ілон не перший, хто висловлює подібну думку. Нинішня система освіти критикується все частіше і частіше, тільки ось запропонувати єдиний план реформ ніхто не може. Було б цікаво подивитися на приватну школу, яку спонсорував б Маск.

You cannot copy content of this page