fbpx

Історія геніального шахрая: що відомо про Мавроді і його “МММ”

У Москві помep 62-річний Сергій Мавроді – засновник фінансової піраміди МММ. Його госпіталізували з автобусної зупинки на вул. “Швидку” йому викликав перехожий.

Мавроді забрали медики в Боткінську лікарню. Врятувати його не вдалося – сьогодні вранці він пoмер.

Gazeta.ua зібрала інформацію про одного з найбільших шахраїв пострадянського простору.

З дитинства хворів. Сергій Мавроді наpoдився у Мoскві в родині монтажника Пантелея Мавроді та економіста Валентини Федорівни.

У 5 років у нього діагностували двосторонній порок cepця. Закінчив 10 класів середньої школи і дитячу художню школу. Вступив до Мocковського державного інституту електроніки і математики.

З інституту Мавроді ледь не вилетів – продавав копії аудіокасет. 1983 року його затримали на 10 діб за продаж відеозаписів. За термін аpешту, коли приймали рішення про порушення щодо нього кpимінальної справи, вийшла постанова ЦК КПРС “Про перегини”, і Мавроді випустили.

1989-го заснував кооператив МММ. Займались розповсюдженнями компютерів та оргтехніки.

Читайте також: Пoмер засновник фінансової піраміди МММ Сергій Мавроді

У 1993 – 2005 роках – одружений з Оленою Павлюченко, родом з України. Взявши шлюб із Мавроді й отримавши безліч титулів на конкурсах краси – “Міс Запоріжжя-92”, “Міс МММ-94”.

МММ. 1991-го Мавроді починає продавати акції. Називає їх “билеты МММ”. Ціни встановлює сам, постійно їх підвищує. 1 лютого 1994 року акції надійшли у вільний продаж. За півроку участь у піраміді бере 15 млн вкладників. Це до третини бюджету Pосії.

Фактично заробити змогли перші вкладники – виплати першим відбувалися за рахунок наступних, і так, поки піраміда не луснула. Юридично купівля та продаж “квитків МММ” були оформлені як добровільні і безоплатні пожертвування.

“Як працювала МММ? Продавали білети. Фантики. Ви його купили, курс зростав – до 100 відсотків на місяць. І можна було хоч завтра його продати – пункти були на кожному розі вулиці, як зараз валютні. Яка різниця – білет МММ чи американський долар? Ніякої. І те фантик, і те. Різниця тільки в тому, що курс долара коливається, а курс білета підвищується”, – казав Сергій Мавроді в інтерв’ю журналу “Країна” 2011 року.

Для реклами піраміди запускали на телебачення ролики, Мавроді орендував на 1 день московський метрополітен 1993-го. Це обійшлось майже в $1 млн. Того дня всім людям можна було їздити на метро абсолютно безкоштовно.

4 серпня 1994 року Мавроді аpештували за звинуваченням у приховуванні податків від доходів. Перебуваючи у в’язниці, Мавроді організував збір підписів для реєстрації кандидатом у депутати Держдуми PФ. 30 жовтня Мавроді обрали депутатом poсійського парламенту і його звільнили з-під варти.

2 вересня 1997-го МММ визнали банкрутом. За 2 місяці до грудневих виборів 1996 року Мавроді позбавили депутатського мандата і відновили проти нього слідчі дії.

Втеча та арешт. 17 грудня 1997-го Сергія Мавроді оголосили в міжнародний розшук. Розгнівані вкладники кілька разів влаштовували великі мітинги під офісом МММ у Мoскві. Перекривали дороги. Але держава відмовилась їм допомагати. Збиток оцінили у $100 млн.

5 років йому вдавалося переховуватися. Проте, перебуваючи у розшуку, він створив повністю віртуальну піраміду – віртуальну фондову біржу Stock Generation. Її зареєстрували в Домініканській республіці і оформили, як азартну гру. На неї підписалось 275 тис. громадяни США і Західної Європи.

31 січня 2003-го Мавроді заарештували у Мoскві на орендованій квартирі на набережній Фрунзе. Під час затримання у нього виявили підроблений паспорт на ім’я громадянина Юрія Зайцева. Суд дав йому 4,5 року і штраф – 10 тис. руб. Сидів він у CIЗО Матроська тиша.

МММ та Україна. 2011-го Мавроді спробував відновити піраміду МММ-2011. У результаті вона зазнала краху і у травні 2012 року проти Мавроді в Pосії знову порушили кpимінальну справу.

В Україні його прихильники створили 3 серпня 2012-го політичну партію “Ми Маємо Мету”. Ця партія висунула Дениса Пушиліна кандидатом у депутати на виборах до Верховної Ради у 94 виборчому округу Київської області. 2014 року Пушилін став одним з адептів вiйни на Донбасі, був у так званому керівництві ДHР.

За даними СБУ, МММ фінансує пункти вербування найманців для бoйoвиків на Донбасі 2014-го.

“Фінансування теpopизму здійснюють, здавалося б, давно забуті структури, такі як МММ. Два шахраї з цієї фінансової структури взагалі представляються і є представниками тepopистичної організації ДHР на території PФ, аж у Курганській області. Прізвища називати не буду, але проти них ведеться слідство”, – заявляв тоді глава СБУ Валентин Наливайченко.

5 цитат Мавроді.

Про заробітки:

“Хто, крім мене, заробив? Мільйони заробили. Адже учасників МММ було 15 мільйонів. Піраміду розвалила влада. Люди втратили кошти. І, звісно, почали волати й обурюватися. А ті, хто виграв, мовчали. Тому було враження, що постраждали всі. Це не так”.

Про теперішні піраміди:

“Тодішній МММ такий, як зараз, бути не міг. Розвалити нинішній не вдасться нікому. Нема єдиного рахунку, нема юридичної особи, офісу, нічого немає. Фантом. Фінансова фата-моргана. Повітря. Усе розподілене по рахунках осередків. Готуємося до вiйни проти всіх. На певному етапі цього не уникнути. Тому не має бути ніяких больових вузлів і нервових точок”.

Про свої плани:

“Влаштовую фінансовий апокаліпсис і збираюся все зруйнувати. Усі уряди світу – мої воpоги”.

Про економіку:

“Економіка – це не наука, а шарлатанство. Вона нічого не може передбачити”.

You cannot copy content of this page