fbpx

Калуський псевдоволонтер, який видурив у людей понад 1 млн. грн. просить не тримати його за гратами – він хоче жити як нормальні люди

Ця подія набула розголосу ще в серпні. Військовим була вкрай потрібна автівка і калуський волонетр Віталій Хемич погодився їм придбати машину. Проте, ні автомобілів, ні грошей військові не отримали. Військові піддали розголосу цю справу і виявилося, що чоловік всі гроші програв, про що й написав відповідне відеозвернення.

22 вересня розпочався суд у м. Калуші. Поліція стверджує, що 27-річний житель Калуша видавав себе за волонтера, розміщуючи дописи в соціальних мережах з закликом збору грошей для військових. Він обіцяв придбати автомобілі, дрони та іншу військову техніку та амуніцію. «Фігурант отримував переплату на банківські картки, однак взятих на себе обов’язків не виконував», – кажуть в поліції.

За попередніми даними, псевдоволонтер ошукав більше 20 громадян, в тому числі і військових. Фігуранту повідомили про підозру за ч. 3 ст. 201-2 (Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги) Кримінального кодексу України

Прокуратура навела 16 епізодів, коли Віталій Хемич отримував благодійні кошти на придбання техніки для ЗСУ, загальною сумою 1 171 113 гривні. Ці гроші він привласнив, стверджують в прокуратурі.

“Злочин, у вчиненні якого підозрюють Віталія Хемича, належить до тяжких. За його вчинення передбачене покарання у вигляді позбавленні волі строком від 5 до 7 років”, – відмітила в своєму клопотанні прокуратура.

Вони вимагають запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб.

Адвокат підозрюваного наполягає на домашньому арешті, оскільки його підзахисний визнав себе винним в своєму відеозверненні за 25 серпня. Також збитки завдані його діями вже погашені на 98%.

Тут прокуратура додала, що збитки погасив не він, а його родичі.

Сам Хемич розкаявся в своїх діях і попросив не тримати його за гратами.

“Всі кошти на 98% були відшкодовані мною та моєю сім’єю. Я щиро каюся та шкодую за свої вчинки. Прошу не застосовувати до мене тримання під вартою, щоб я мав змогу жити, як нормальні люди”, – виступив переде судом підозрюваний.

На питання судді, для чого Хемич використав привласнені кошти.

“Це хвороба ігpоманів. І коли ти потрапляєш туди, у гру, ти не усвідомлюєш, що ти робиш. Я усвідомив свої вчинки, все обдумав, і впевнений на всі 100%, що такого більше не повториться”, – відмітив Хемич.

Адвокат уточнив, що його клієнт перебуває на обліку, як ігpоман.

“Він третя людина в країні, яка знаходиться на цьому обліку відповідної комісії”, – відмітив адвокат.

“Я вже 1,5 року занесений до списку ігpоманів”, – підтвердив сам Хемич.

Суд запросив прокуратуру надати інформацію про всі відшкодовані збитки, щоб винести рішення щодо запобіжного заходу вже 23 вересня

Фото: vikna.if.ua.

09/23/2022

You cannot copy content of this page