fbpx

Катя зовсім не збиралася ставати матір’ю-одиначкою, але так сталося, тому щастя материнства вона усвідомила не одразу. Навколо були щасливі, оточені турботою чоловіків, новоспечені матусі. Вони радісно щебетали по телефону з татусями своїх крихіток, а Каті дзвонила тільки її мама

Мама, звичайно, не залишала Катю без своєї турботи, але це не їй призначено природою бути головною опорою для молодої матері та її дитини.

Рік тому Катя зустріла своє кохання. Дівчина не вступала в так звані стосунки і не боялася виглядати через це білою вороною. Її не лякали похмурі прогнози відкинутих претендентів, які віщували їй, що з такими безглуздими переконаннями їй ніколи не вийти заміж. Вона не звертала уваги на високо підняті від подиву брови знайомих: «Як? У тебе немає хлопця?» У контексті це означало: «Отже, ти нікому не потрібна!»

Катя чекала кохання, і коли зустріла Андрія, зрозуміла: «Це він! Той, якого вона чекала і з ким хотіла б бути поруч до останнього подиху».

Познайомились вони напередодні Нового року. Кондукторка у тролейбусі влаштувала лемент з приводу того, що на Катрусиній транспортній картці закінчилися кошти, а здачі з п’ятисот гривень у неї не було.

Виручив стрункий сіроокий хлопець, який сидів поруч із Катею, — він і заплатив за попутницю. Пожартував, що неодмінно хоче отримати свої гроші назад, тому має провести дівчину. Дівчину, в яку закохався з першого погляду.

То й був Андрій. Він ставився до Каті ніжно і дбайливо, не квапив події. Наполегливим не був, незважаючи на те, що зустрічалися вони не часто — тільки тоді, коли Андрій приїжджав до міста, де познайомився з Катею, у справах свого заочного навчання. Працював він у геологічній експедиції. Коли в один з його приїздів їхній роман перестав бути платонічним, Катя запитала Андрія: «А що, якщо у нас з’явиться дитина?»

— Катрусенько, мила! Нехай це буде якнайшвидше! Я дуже хочу, щоб у нас з тобою була дитинка! – щиро зрадів Андрій.

Трохи більше, ніж за місяць, Катя відчула, що незабаром у Андрія з’явиться реальна нагода радіти. Вона зателефонувала йому відразу після того, як її припущення підтвердив огляд.

— Катрусю, яка ж ти в мене молодець! Дуже хочу якнайшвидше побачитися! Через два тижні вирвусь у відпустку – у мене назбиралося багато відгулів – тож я скоро приїду! Чекай! – радісно гудів у мікрофоні телефону голос Андрія.

Більше Каті його почути не довелося. Він більше жодного разу їй не зателефонував, а на Катрусини дзвінки його телефон нудно втовкмачував їй, що його господар недоступний. Андрій попереджав Катю, що в тих місцях, де він працює, зв’язок не завжди доступний, тому вона довго не покидала спроб додзвонитися до коханого. Проте телефон непохитно повторював одне й те ж саме.

Катя багато разів чула, як чоловіки швиденько «вмивають руки» в таких ситуаціях, але щоб так само вчинив і Андрій — це не вкладалося у неї в голові!

І все ж таки факт залишався фактом — Андрій зник. На навчання приїжджати йому більше не треба — диплом він уже отримав — так що і тут про нього не можливо було нічого дізнатися.

Та й Катя вирішила його не розшукувати — не прикує ж вона людину до себе ланцюгами, якщо він сам вирішив розлучитися! А дитину вона все одно народить — адже маля ні в чому не винне. Її підтримала мати — їй було не звикати — адже вона і Катю виростила одна.

Емоції не відпускали. Хотілося забути, викреслити Андрія з пам’яті — та ні! Це його дитину Катя носила під серцем, а саме серце, як і раніше, належало Андрієві. Від цього їй було ще гірше.

Сіроокий синочок Сашко ріс здоровеньким і тямущим, ніби намагався завдавати мамі якомога менше клопоту. І все ж таки бували важкі хвилини, коли так хотілося спертися на міцне чоловіче плече. Каті дуже не вистачало Андрія, його кохання, його підтримки.

І тоді зривалося з пухких губ: «Безсердечний!»

Коли Сашко пішов у дитячий садок, для підготовки до чергового дитячого свята, Каті довелося зайти до читального залу, де працювала її колишня однокласниця. В одній із старих газет була закладка. Катя чомусь відкрила газету на цьому місці, і її погляд впав на обведену червоним статтю з фотографією Андрія.

У Каті помутніло в очах. Стаття була про Андрія! Що він відійшов у засвіти, рятуючи із вогню дітей, яких він встиг подати у вікно. Сталося це через кілька днів після їхньої останньої телефонної розмови.

— Вибач мені, Андрію! — дзвоном звучало в Катрусиній голові. — І яке щастя, що я народила Сашка, який став твоїм продовженням!

Закладку у газеті зробила бібліотекар, вона була сестрою матері врятованих Андрієм дітей. У неї ж була й адреса осиротілих батьків Андрія. Він був їхнім єдиним і дуже пізнім сином.

Увечері того ж дня, ледь отямившись, Катя написала батькам Андрія, що тепер вони не самотні — у них росте онук, рідна частинка  їх сина.

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page