fbpx

Казахстан розвиватиме транспортну систему окремо від росії – залізничну, портову і магістральну

З огляду на поточну геополітичну ситуацію та санкції у відношенні до росії, що вплинуло на традиційні маршрути транзиту товарів між Китаєм та ЄС, Казахстан має розробити альтернативні маршрути доставки вантажів і диверсифікувати поставки.

Як передає ЦТС , про це на урядовому засіданні з питань логістики заявив президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв.

З цією метою, за словами Токаєва, має бути сформовано альтернативні залізничні маршрути. Зокрема, йдеться про реалізацію проектів Достик-Мойинти, Бахти-Аягоз, Мактаарал-Дарбаза, будівництво обвідної залізничної лінії в обхід Алмати.

Також Токаєв вважає за необхідне здійснити масштабну модернізацію національної залізничної компанії “Казакстан темір жоли”.

“Можливо, настав час трансформувати КТЖ у національну транспортно-логістичну компанію. Це розширить мандат та завдання КТЖ, дозволить компанії більш комплексно вести роботу щодо розвитку транспортно-транзитного потенціалу країни”, – заявив президент Казахстану.

Також він запропонував посилити роль казахстанських портів на Каспії: “Казахстан ніколи не був морською державою і тому не задіяв у повному обсязі можливості морських перевезень. Тепер інший час. Перед урядом я ставлю стратегічне завдання – трансформувати наші порти, перетворивши їх на один із провідних хабів Каспійського моря. Концептуально згоден, що потрібно зміцнити морський флот і створити контейнерний хаб у порту Актау”.

Особливу увагу Токаєв звернув на диверсифікацію постачання нафти. Він доручив опрацювати оптимальний варіант реалізації Транскаспійського маршруту та збільшити потужності двох нафтопроводів. Це прогнозована реакція на те, що Росія вкотре призупинила роботу морського нафтового терміналу КТК у Новоросійську на узбережжі Чорного моря. Даний термінал є основним маршрутом експорту казахстанської нафти – на неї припадає 80% усіх обсягів, що прокачуються по нафтопроводу.

Фото: cfts.org.ua.

07/10/2022

You cannot copy content of this page