fbpx

Коли опускаються руки – згадайте цю історію бразильського подружжя

Бразильський фотограф Себастьян Сальгадо Сальгадо — знана фігура у світі фотографії, що отримала майже всі великі нагороди в галузі фотожурналістики і опублікувала понад півдюжини книг.

У 1990-х роках, виснажений фізично та емоційно – після того, як задокументував варварський гeноцид у Руанді – він повернувся додому у свій рідний район у Бразилії, який колись був покритий пишними тропічними лісами.

Побачене ще гірше пригнобило його, адже ця місцина стала спустошеною, ґрунти стали бeзплiдними, тоді як сама територія втратила дику природу. Однак його дружина Лелія вважала, що все загублене цілком можна відновити.

«Земля була така ж хвоpа, як і я — все було зруйновано, — розповів Сальгадо The Guardian у 2015 році. — Лише близько 0,5% землі було вкрите деревами. Тоді у моєї дружини виникла неймовірна ідея висадити тут заново ліс. Після того, як ми почали це робити, сюди знову повернулися всі комахи, птахи та риби, завдяки збільшенню чисельності дерев я теж зміг переродитися – це був дуже важливий момент у моєму житті.

Водночас Себастьян та Лелія заснували Instituto Terra, невелику організацію, яка відтоді змогла висадити близько 4 мільйонів саджанців, зумівши відродити ліс.

«Можливо, ми маємо рішення, — каже Сальгадо. — Є одна істота, яка може перетворювати СО2 на кисень — це дерево. Нам потрібно висаджувати ліс. Вам потрібен ліс з місцевими деревами, тому вам треба збирати насіння в тому ж регіоні, де ви його саджаєте, інакше не з’являться змії та терміти. Якщо ви висаджуєте дерева, які родом не з цього району, то сюди не прийдуть тварини, через що в лісі буде тихо».

У результаті після висадки тут потрібних рослин протягом наступних 20 років цей регіон сильно змінився — при цьому в позитивний бік. Сюди знову повернулися представники дикої фауни, там, де до цього була моторошна тиша, зараз можна почути какофонію зі звуків, що видаються птахами та комахами, яких тут можна спостерігати всюди.

Загалом у ці ліси повернулося близько 172 видів птахів, а також 33 види ссавців, 293 види рослин, 15 видів рептилій та 15 видів земноводних — цілу екосистему було відновлено практично з нуля.

«Нам потрібно прислухатися до слів деяких людей, які живуть на Землі, – пояснив Сальгадо. — Природа — це земля та інші істоти, і якщо ми не матимемо якоїсь духовної взаємодії з нашою планетою, я боюся, що ми незабаром можемо опинитися в небезпеці».

Фото: nakonu.com.

07/10/2022

You cannot copy content of this page