fbpx

Kоли Стефі виповнилося 29, а чоловікові — 55, знайшла собі Стефа кoхaнця. Це був молодший від неї на сім літ хлопець з їхнього ж села

Змалечку матір повчала свою доньку Стефу, аби та не заслуховувалася солов’їним співом, бо за старого парубка заміж вийде. І щоб зозулі не слухала, бо вона вдoвину долю пророкує.

— Жайворонків слухай, доню, — казала мати. — Вони красиві, вільні, співають цілісінькими днями. І тільки сaмці, тож дівчатам їх добре слухати, бо щастя приносять.

Іще мама розказувала, що жайворонки відлітають на південь пізно восени. Залишаються тільки жайворонки чубаті. Їхні пісні короткі, тихі й ніжні, вони прикрашають зимову природу…

Та Стефа вважала все це забобонами, бо як можуть птахи вплинути на людську долю. І слухала собі солов’їв — дуже любила їхні трелі. І кування зозулине їй подобалося. Завжди навесні старалася мати в кишені кілька копійок. Адже кажуть: коли вперше почути зозулю і мати при собі копійки, то завжди гроші водитимуться.

Одначе мамині слова виявилися віщими. У 17 років, щойно закінчивши школу, вийшла Стефа заміж за 43-річного Григорія із сусіднього села й пішла в невістки. Видно, від долі не втечеш… Мама ж місця собі не знаходила.

— Що ж то за парубок такий?! — допитувалася. — Чому ж він досі не женився?

— На мене чекав, — радісно відповідала Стефа. — Поки виросту.

Невдовзі наpодила вона одне за одним троє синів. Та коли їй виповнилося 29, а чоловікові — 55, знайшла собі Стефа кoхaнця. Це був молодший від неї на сім літ хлопець з їхнього ж села. Два роки працював на нафтових промислах і повернувся додому.

Читайте також: Ніна затялася сама собі наступного разу з Німеччини приїхати на машині – хай знає Саша, що й без нього проживе. А для цього треба було шукати більш оплачувану роботу. Знайшла. До доньки навіть приїхати на весілля не змогла. А згодом на три дні відпустили пoxoвати маму

Згодом Стефа наpoдила від нього дочку. До чоловіка дійшли чутки, що то не його дитина. Він і раніше про це здогадувався, але однаково любив і синів, і дочку. Та коли Стефин гріх узяли на язики люди — почав дуже переживати. До нього підкралася невблаганна хвopoба — і Григорій пoмep. Виходить, накувала Стефі зозуля вдoвину долю…

Та через деякий час жінка вдруге вийшла заміж — за батька своєї доньки. Проте щасливою не почувалася. Хоч і не була ще старою, а хвopoби обсіли… Вийде, бувало, в поле і слухає, як жайворонки співають. «Пізно слухаєш, — подумки картала себе. — Треба було замолоду маму слухати…»

…На саму Покрову помepла Стефа. Згодом її чоловік посватав старшу дівчину. Дивувалися люди, як вона зважилася прийти на чотирьох дітей і велику господарку… Та такою вже була її доля.

За матеріалами – Вільне Життя. Автор – Марія ПОЖАРНЮК. с. Кривеньке Чортківського району.

Фото – ілюстративне.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page