fbpx

«Коли ти там, здається, що надії немає, і Україна уже не існує як держава”, – Тайра розповіла про полон

Український парамедик Юлія Паєвська (Тайра) розповіла про умови утримання в російському полоні й запевнила, що невдовзі повернеться в стрій.

Як передає Укрінформ, про це вона написала у своєму Фейсбуці.

“Поки що я не буду постити селфі. Вибачте. Моя вага на тепер близько 50 кг. Я занадто виснажена і виглядаю жахливо. Але мною опікуються найкращі лікарі, і скоро я повернусь у стрій”, – зазначила Тайра.

Парамедик подякувала за обмін президенту Зеленському, а сам обмін вважає “безперечно чудом Господнім”.

“Більше за все мені боляче за долю хлопців і дівчат, що сидять в застінках ворога – коли ти там, здається, що надії немає, і Україна уже не існує як держава”, – додала вона.

Тайра наголосила на необхідності домогтися того, щоб усі полонені були захищені міжнародною конвенцією з прав людини.

“Бо коли ми там – ми абсолютно безправні, як раби”, – наголосила парамедик.

Вона зауважила, що жодних передач полоненим росіяни не дають, як і жодної інформації про сім’ю. Тим більше недоступна їм і лікарська допомога. Нагадаємо, що Тайра астматик.

За словами Тайри, умови утримання нагадують концтабір, і вона би “не дуже здивувалася, опинившись одного разу в газенвагені”.

“І це тільки малий відсоток того, що відбувається в кам’яних мішках за лінією зіткнення. Ця тема болюча і гостра. Всі полонені мусять бути звільнені. Необхідно розробити систему контролю й алгоритм обміну”, – впевнена вона.

Нагадаємо, 17 червня Президент Володимир Зеленський заявив про визволення Тайри з російського полону.

Юлія Паєвська (Тайра) – відомий волонтер, парамедик, яка вісім років рятувала життя військових та мирних мешканців на Донбасі, – потрапила в полон 16 березня.

Фото: rbc.ua.

06/21/2022

You cannot copy content of this page