fbpx

Коли я перестала приносити їй користь вона викинула мене, як непотрібну, пошарпану річ

Її звали Люська. Довга, нескладна, вона різко відрізнялася від усіх дівчат нашого курсу. Як вийшло, що ми з нею здружилися, я і сама не зрозумію до цих пір. Люська вибрала собі в подруги замкнуту, недалеку Надію з паралельного потоку, але ту незабаром відрахували за хронічну неуспішність. А сама Люська злягла з пневмонією. Тут і з’ясувалося, що ми з одного міста. Я, як завжди, розвинула бурхливу діяльність на спасіння самотніх і стражденних: носила Люсьці завдання з інституту, книги з бібліотеки, ліки з аптеки. Так і зав’язалася наша дружба. Джерело

Люська виявилася досить балакучою особливою, вона годинами могла розповідати історії зі свого дитинства, історії молодості своєї мами і «перекази давнини глибокої», відомі з розповідей мамиі. З нею було легко і цікаво: Люська постійно будувала плани «підкорення світу», кудись рвалася, щось вигадувала. Вона була не красуня, але навколо неї постійно вилися хлопці, якими Люська вміло маніпулювала.

Періодично (раз на півроку) Люська закохувалася «до трyни», страждала, плакала в моє плече, писала любовні вірші і листи, які я, як вірний зброєносець, доставляла предмету її обожнювання. Але як тільки роман переходив в більш спокійну фазу, Люсьєн втрачала до нього усілякий інтерес і шукала нову «жeртву».

Після закінчення інституту ми роз’їхалися по домівках і, зайняті влаштуванням свого життя, майже не спілкувалися, поки його величність випадок не звів нас знову разом. Так вийшло, що ми прийшли на співбесіду в одну і ту ж фірму, і нас обох взяли на роботу. Я була рада подрузі: до цього моменту всі мої шкільні друзі роз’їхалися в пошуках щастя по різних куточках країни, а ті, що залишилися, обзавелися сім’єю і дітьми, в загальному, їм було не до мене, і я скучила.

Читайте також:Через півроку стосунків попросив закласти квартиру. Довіритися коханому, чи залишитися з донькою без даху над головою

Люська відразу ж закидала мене купою новин: вони переїхали в нову квартиру, в неї закоханий колишній сусід, а вона сама сохне по Вадику, старшому братові своєї подружки. Вислухавши всю цю тираду, я зрозуміла, що Люсьєн зовсім не змінилася. На наступний день Люська притягла до мене свого шанувальника, колишнього сусіда Андрія. Він виявився милим сором’язливим хлопцем, до божевілля закоханим в Люську.

Люсьєн, хитра лисиця, залишила мене розважати Андрія, а сама втекла на побачення до Вадика. У цей вечір ми довго розмовляли з Андрієм, в основному про Люську. На наступний день я сказала подрузі, що, по-моєму, Андрій хороший хлопець, і що Люська потрібно краще придивитися до нього: наміри у хлопця серйозні і сам він позитивний у всіх відношеннях. «Так я його з дитинства знаю, нудний він жахливо, і якийсь дуже правильний: не п’є, не курить, з дому – на роботу, з роботи – додому, в загальному, скукота, – проспівала Люська, – і взагалі, якщо він так тобі подобається, забирай його собі – хоч тягатися за мною перестане ».

Наступні півроку Люська всіма силами намагалася звести мене з Андрієм, то в гості його до мене запросить, а сама «захворіє», то в кіно з ним збереться, а у самій термінові справи знайдуться, так вона мене з ним відправляє, мовляв, не пропадати ж квитку. Сама ж Люська продовжувала зустрічатися з Вадиком. Андрій спочатку ні про що не здогадувався (від Люсі він міг терпіти що завгодно), а я обурювалася: ну як можна морочити голову такому хорошому хлопцю? Ну не хочеш зустрічатися з ним, так скажи ти йому про це прямо.

Зрештою, справа закінчилася тим, що Люська попросила мене поговорити з Андрієм, пояснити йому, що, мовляв, у них нічого не може бути, що вони не пара і т.д. На моє запитання: «А чому, власне, я?», – Люська безтурботно відповідала, що, мовляв, від мене Андрію це буде чути не так неприємно, як від неї. Я, як завжди, здалася. На наступний день я дійсно поговорила з Андрієм, але сказала йому зовсім не те, що хотіла Люсьєн. Я спробувала пояснити Андрію, що Люська ніколи не відчувала до нього ніжних почуттів, а тільки використовувала в своїх інтересах, і що він дуже хороший хлопець і будь-яка дівчина буде рада створити з ним сім’ю.

Сказати, що реакція Андрія мене здивувала, це не сказати нічого! Він спокійно вислухав мою переконливу мову і так само спокійно сказав, що він все це вже давно зрозумів і на Люсьєн зовсім не претендує. І, опустивши очі, додав: «Наташ, виходь за мене заміж, а?» Я оніміла.  А коли прийшла до тями, заявила Андрію, що він не при своєму розумі і це у нього від розладу. Андрій лише посміхався і говорив про те, що буде для мене найкращим чоловіком.

Через місяць ми одружилися. У Люськи з Вадиком так нічого і не вийшло: він виявився дуже ревнивий, а коли вuпивав, то частенько піднімав на Люська руку. Цього моя темпераментна подруга винести вже не могла, і вони розлучилися (досить голосно). Однак нудьгувала Люська недовго, незабаром у неї з’явився новий шанувальник, Микита, за якого вона через рік (помучивши гарненько) вийшла заміж. На цьому наша історія не закінчується. Через деякий час я пішла в декрет і нарoдила сина. На роботу з декрету виходити не поспішала (були проблеми з дитячим садом), та й робота у нас змінна, до 8 вечора, а однорічного малюка теж одного не кинеш.

Люська, як завжди, була сповнена ідей, як швидко і легко розбагатіти. Вона вирішила організувати фірму з улаштування корпоративних свят. Справа в тому, що ще в інституті я писала сценарії і проводила всілякі студентські вечірки, загалом, непогано виходило. Якось ми з Люською провели такий вечір у нас на фірмі, захід дуже хвалили наші колеги і нас стали просити провести вечора майже на всі свята. Люська, звичайно, страшно обурювалася, чому це ми повинні ішачити, коли інші відпочивають, та ще й «за безкоштовно».

Ось так у неї і нарoдилася ідея про власну фірму. Як їй вдалося вмовити мене на цю авантюру, я сама не розумію: Андрій мій був проти категорично, дитина маленька, часу ні на що не вистачає … Але я пішла у Люсьєн на поводу і ми таки організували цю фірму. Директором і скарбником у нас була Люська, а «робочою конячкою» – я. Я шукала матеріали по ночах в Інетенет, писала сценарії, розробляла план заходу, становила кошторису витрат, а Люсьєн знаходила клієнтів і отримувала прибуток.

В податках не розуміли ні я, ні вона, тому я запропонувала запросити фахівця, але Люська сказала, що це дорого, і ми бухгалтера не потягнемо, і привернула якусь свою подружку. Подружка ця вчилася на бухгалтера в технікумі на 2-му курсі, їй була потрібна практика, а нам – бухгалтер. Ми провели кілька вдалих заходів, набралися деякого досвіду, я створила банк сценаріїв (кожного клієнту ми пропонували сценарії на вибір).

Але тут Люськіні знайомі закінчилися, і для нашої фірми настало затишшя. Люська запропонувала пустити рекламу, але для цього потрібно було вкластися. Грошей, які ми заробили, я так жодного разу і не бачила, Люська сказала, що все пішло на організаційні витрати. Я дивувалася, скільки ж у нас цих витрат? І кожен раз я віддавала Люсьці «на організацію» свою дитячу допомогу плюс те, що давав чоловік на кишенькові витрати. Але Люсьці я вірила беззастережно.

Я зайняла грошей і віддала їх Люсьці, на рекламу. Час минав, а клієнтів все не було. Люська з’являлася у мене рідко, пояснюючи це тим, що не може бачити мого малюка і не плакати (вона не могла мати дітей). Незабаром Люська зателефонувала мені і сказала, щоб я закривала фірму, так як користі від неї немає, а документи в податкову віддавати треба щоквартально, а бухгалтеру платити потрібно. На мій здивований питання, чому, власне, я, адже директор Люська, вона відповіла, що їй терміново потрібно їхати на лікування в Москву, і взагалі вона передає мені всі повноваження, завтра, мовляв, заяву подружка занесе.

Після цього я не бачила Люську близько трьох місяців. Документи вона мені, дійсно, передала через цю подругу-бухгалтерку, та попросила мене поставити печатку про проходження практики і теж зникла. Як і просила Люська, я спробувала закрити фірму, але не тут-то було: виявилося, що половина потрібних документів просто немає, а ще частина заповнені невірно, і податкова вже надіслала приставів для стягнення штрафів за несвоєчасно зданий (або зовсім не зданий?) звіт. Я була в шоці. А ще на мені висів борг за рекламу. Я, звичайно, спробувала додзвонитися Люсьці але відповідь була одна: «Абонент тимчасово недоступний».

Андрій відреагував на ситуацію спокійно: «А я ж тебе попереджав! Люська абсолютно несерйозно і безвідповідальна! »« Як ти можеш так про неї говорити, ти ж був у неї закоханий ?! »- парирувала я. «Дурень був!» – констатував чоловік. Андрій попросив свою тітку, економіста зі стажем, допомогти мені. Та подивилася папери, похитала головою і допомогла. Фірму я закрила.

З боргами справи було серйозніше, щоб розплатитися, мені довелося раніше вийти на роботу (малюка залишила з тієї ж тіткою). Вийшовши на роботу, я першим ділом поцікавилася, де ж моя подруга. «А ти хіба не в курсі? Вона звільнилася, у неї ж тепер приватний бізнес, вона свята організовує. Ось і квартиру поміняла на троячку в іншому районі », – відповіла мені всезнаючий секретарка Маша. Мене трохи yдар не вхопив: «І коли?» «Та вже більше місяця»

Борги я віддала. З фірми мені довелося піти: не могла виносити співчуваючих поглядів і шушукання за спиною, – чутки у нас поширюються швидко. З Люською ми зіткнулися випадково на вулиці, у мене від несподіванки серце в п’ятки пішло, в вухах задзвеніло. «Здрастуй!» – а у відповідь крижане мовчання: відвернувшись в іншу сторону, Люсьєн пройшла повз

Минуло вже майже п’ять років, а я до сих пір не можу зрозуміти – за що вона мене так? Ну, за що? Що я їй поганого в житті зробила? Нічого, тільки хороше, завжди допомагала, у всьому підтримувала … Тоді в чому ж справа? Чоловік мій пояснив це так: «Люська звикла користуватися людьми, отримувати від них вигоду. Коли ти їй була потрібна, вона з тобою спілкувалася, використовувала тебе по повній програмі. А коли ти перестала приносити їй користь і вона зрозуміла, що більше ти їй нічого дати не можеш, вона просто викинула тебе геть, як непотрібну, пошарпану річ. Змирися і забудь. Надалі розумнішою будеш ». Змиритися я не могла, надто сильна була моя образа, не могла пробачити. Потім заспокоїлася, прийшла в себе, але не забула.

You cannot copy content of this page