fbpx

Коли журналістка запитала Женю про її особисте життя, про кохання, дівчина відповідала неохоче. Вона вважала, що такі розповіді не на часі

Коли журналістка запитала її про особисте, про кохання, дівчина відповідала неохоче. Вона вважала, що такі розповіді не на часі, що відбувається щось надзвичайне, величне в світі, і таким історіям не місце на сторінці.

І все ж, зглянувшись на благальний погляд журналістки, вирішила не розчаровувати її, а коротко розказати про життя.

При народженні їй дали подвійне ім’я – Ганна-Євгенія. Хтось із рідні наївно вважав, що з двома іменами матиме й ангелів-охоронців двох, але ніхто й уявити не міг, що судилося їй ще й іншим іменем запам’ятатися всім.

А поки що її кликали Женею. Зростала такою сильною, енергійною, що недарма стала найкращою пластункою. Її першим коханням був Ярослав, керівник їхнього скаутського осередку, хоча постійно зайнятий у своїй діяльності хлопець ніби й не помічав дівчини.

Та з часом крига скресла. Незабутніми були ті хвилини, коли вони привозили в різні установи Вифлеємський вогонь – символ миру.

Коли в країні все кардинально змінилося, вона змушена була покинути малу батьківщину. Коханий був першим із числа добровольців. Майже щовечора вона чула в слухавці його любий голос, а потім зв’язок припинився.

Аж через пів року побачила його після обміну, худого та виснаженого, але з тим же вогником в очах, що запалювали волонтерів не піддатися втомі.

Набравшись сил, Ярослав знову вирушив туди, де найважче. Кілька днів Женя не чула його голосу, потім їй зателефонували: він у Мечникова, у важкому стані, потрібні донори й дороговартісні антибіотики. Та волонтерам усе під силу. І ось Женя вже в госпіталі під палатою, де лікують Славка, але її не пускають, бо хлопець просив викликати до нього капелана, тож триває сповідь.

У дівчини завмирає серце від важкого передчуття. І все ж молодість, сила кохання, підтримка друзів перемагають пані з косою.

Відновлювати здоров’я й сили Женя повезла Ярослава у госпіталь до німецького містечка Реген, що в Баварії. Тут перебувало на реабілітації ще багато співвітчизників, які віталися з дівчиною «Cлава Укpаїні». Німецькі лікарі почали називати Євгенію Славою. Вона, звісно, не заперечувала.

Ця реальна історія кохання трапилася майже вісімдесят років тому. Подружжя Ярослава і Слави Стецько відоме прогресивній світовій громадськості. А в сучасних реаліях історія їхньої любові та боротьби виглядала б саме так.

You cannot copy content of this page