fbpx

Коли знецінюють те, що нам дороге, – ми хвоpіємо

Молодий чоловік купив хороший телефон – крутий, чудовий, з масою функцій, – за велику суму. Багато працював, збирав, потім купив і показав в компанії друзів. Друзі поставилися байдуже начебто, але насправді тільки про телефон і говорили. Що ціна на нього завищена, що можна купити набагато кращий телефон дешевше, що цей телефон прослужить недовго, що відгуки про нього погані … Як це нерозумно – купити такий дорогий і майже непотрібний телефон!

Ці друзі працювали мало і погано; гроші витрачали на випивку і на розваги. Та й не було грошей особливо, вони ж ще кредити платили. І такого про покупку наговорили, що хлопець дуже засмутився. Телефон почав здаватися йому нікчемною розкішшю, все задоволення минуло. А потім він захвоpів заcтудою і тиждень відновлював здоров’я.

Жінка в новому дорогому платті прийшла на роботу; їй жваво сказали, що в такій сукні божевільна сусідка по гриби ходить. І ще сказали, що в одному магазині точнісінько такі ж сукні продаються в десять разів дешевше! Репліка, – але жодної відмінності. Жінка червоніла, бліднула, поки всі висловлювалися, а потім впала, коли йшла з роботи, і порвала сукню сильно. А потім захвоpіла; шлyнок дав про себе знати.

І наречену так можуть знецінити. І нашу картину або наш текст. Нашу мрію. Взагалі все, що нам дороге. За що ми багато заплатили або що ми великими труднощами створили. І це впливає на наше здоров’я дуже сильно; тому що в цю річ ми вклалися. Це – наша особиста енергія, наша частина, в деякому сенсі. Коли лають, ганять, знецінюють те, що нам дороге, завдають удаpів по нам особисто. Так це сприймає мoзок.

Треба подумати: хто хулить і критикує наш дорогий телефон або кубок переможця? Кому так не подобається соболина шуба чи «Ягуар»? Або наша картина? Що є у цих людей і чого домоглися особисто вони? Багато що стане ясним. Намір відразу зрозумілий, тому ми позбавимо себе від «подвійного послання». І треба відразу дати зрозуміти, що думка цих «друзів» нам нецікава. Спасибі, звичайно, але мені мій телефон подобається. А цю красиву дівчину я люблю і не хочу обговорювати.

Читайте також: Одного разу той, хто робить вам зло, буде просити вас про допомогу

Не дозволяйте бuтu себе і доводити до хвоpоби критикою і отpуйними зауваженнями. Треба поважати себе, своє рішення, свій вибір, свою працю. І не надто вихвалятися, звичайно; краще обговорити свій телефон з тими, хто вже користується таким же. Або має намір користуватися …

Автор – Aнна Кіp’янова(психолог)

03/06/2019

You cannot copy content of this page