fbpx

Кожен раз, коли Лариса витягала гаманця і за щось платила, кавалер відводив очі і взагалі всім своїм виглядом показував, що йому важко і соромно. Але стосунки– справа нехитра, закрутився навіть за таких от обставин. І хоч Лариса чула про любителів чужих фінансів, а внутрішній голос їй про це кричав кілька разів на день – все одно спілкувалася, годувала, спати вкладала. Заспокоювала себе тим, що «зате краще за всіх на світі він співає пісні про любов…»

Цю історію мені розповіла подруга, повернувшись із заморського відпочинку. Мовляв, познайoмилася там із симпатичною жіночкою Ларисою, яка і поділилась з нею особистим. Чесно кажучи, я, як і подруга, спочатку не повірила у такі сюрпризи й повороти долі. Виявляється, таки бувають інколи у нашому житті казкові моменти!

Років п’ять-шість тому, коли Ларисі було тридцять с хвостиком, вона нарешті вирішила відпочити «як люди» – перший раз у житті махнути за кордон до моря-океану. Двох дітей залишила на бабусю. Чоловіка у неї вже давно не було – розбіглися ще до народження другої дочки.

Половина відпустки пролетіла так швидко, що Лариса й не зогледілася. Пальми, басейни, напої з чудернацькими парасольками, і при цьому всьому їй не треба нікуди бігти, висолопивши язика. І от одного дня, коли Лариса неспішно прогулювалася пляжем, поряд з нею несподівано вигулькнув якийсь чоловік. Лисуватий, невисокий, пузатий. Широко посміхнувся, видав черговий комплімент і почав знайомство.

Назвався Сергієм, сказав, що живе у Києві. Веселий такий, говіркий. На будь-яку тему в нього в запасі був якийсь анекдот. Лариса спочатку чемно посміхалася, недовірливо зиркала, намагаючись показати, що, як кажуть, «я не такая, я жду трамвая». Але незнайомець був настільки, здавалося б, щирим, що Лариса махнула рукою на комплекси і вже через хвилин десять реготала над його історіями так голосно, що всенький пляж зглядався. Потім Сергій звідкілясь притягнув гітару і до ранку під шум морських хвиль муркотів їй сумні пісні про нещасливе кохання.

Наступного дня Лариса на здибанку із цим диво-кавалером бігла, аж підстрибувала.

– А давай сьогодні сходимо у кафе? – запропонувала відразу, щойно зустрілися.

Сергій якось весь ніби здувся, опустив плечі, погляд відвів від неї.

– Ну… Розумієш, тут така… кхм… справа… е-е-е… – щось почав він буркотіти і нарешті признався, що в його житті все не так просто, як хотілося б. Мовляв, сюди він приїхав відпочивати на останні гроші, а вдома його чекають величезні проблеми. З роботи звільнили, колишня дружина з хати вигнала, жити немає де, та ще й аліменти на ньому висять. Отака от чорна смуга. Тож у кишені ні гривні, ні долара – тільки фантик від цукерки і квиток до столиці.

Недарма кажуть, що українки – дуже жалісливі жінки. Лариса теж такою була. Вона зітхнула. Чоловік ніби й не поганий, душевний – може, і справді у нього проблеми? І зітхнувши ще раз, запросила Сергія у кафе за свій рахунок.

Вони чудово проводили час. Гуляли, купалися, засмагали і вели довгі бесіди про моду, мистецтво і політику. Але кожен раз, коли Лариса витягала гаманця і за щось платила, кавалер відводив очі і взагалі всім своїм виглядом показував, що йому важко і соромно. Але стосунки– справа нехитра, закрутився навіть за таких от обставин. І хоч Лариса чула про любителів чужих фінансів, а внутрішній голос їй про це кричав кілька разів на день – все одно спілкувалася, годувала, спати вкладала. Заспокоювала себе тим, що «зате краще за всіх на світі він співає пісні про любов…»

У передостанній вечір вони вирішили прогулятися містом. По дорозі зазирнули у місцевий ювелірний магазинчик. Поки Лариса придивлялася та прицінювалася (бо гроші, які взяла із собою на курорт, вже закінчувалися), її пухкенький кавалер просто прикипів до вітрини.

– Ларисочко, кицю, ти тільки подивися на цей золотий ланцюжок. Яка робота, яке оригінальне плетіння! Ларисочко, сонечко, вона зовсім тоненька і не дорога. Як би хотілося, щоб ти мені її подарувала…

У Лариси очі полізли з орбіт від дивовижної нахабності кавалера. Але тільки вона відкрила рота, щоб щось сказати, він кинувся її обнімати і прошепотів на вушко:

– Рибко моя, ти нічого такого не подумай… Я і так вдячний долі за зустріч з тобою. Ніколи тебе не забуду. Але якби у мене від тебе залишився оцей скромний золотий ланцюжок – як символ наших стосунків… О, це ж так прекрасно і романтично!

Сергій дивився на Ларису таким ніжним-ніжним поглядом, в його очах було таке благання, геть як у дитини, яка просить чергового кіндера. І Лариса здалася. Лаючи себе подумки, вона витягнула останні купюри – на ланцюжок для свого кавалера. Додому повертатиметься без подарунків – ні дітям, ні батькам так нічого і не встигла купити… А цей, вибачте на слові, капосник, щойно надягнув на шию виклянчену прикрасу й «спасибі» не сказав – сльозу пустив і пішов, навіть не попрощавшись.

До самого вечора Лариса не виходила з номера. Червона від сліз і себе поїдом їла, що стільки літ на світі прожила, а розуму – як у немовляти. Тож спочатку і не почула, як Сергій увійшов в номер. Стояв щасливий, у костюмі і з величезним оберемком троянд. Поволі почав говорити. Коли закінчив, у Лариси не тільки сльози висохли, а й рот від здивування сам собою відкрився. Виявляється, вона таке для нього зробила! Адже для всіх інших, особливо жінок, він завжди був золотою рибкою. Вони дивилися крізь нього і бачили тільки великий гаманець або банкомат з ніжками. Облизувалися, клялися у вічному коханні, складали ручки у пошані, а самі чекали подарунків, машин, шмоток, розваг… А як тільки він прикидався бідним – втрачали до нього будь-який інтерес. Ще й послати могли триповерховим мaтом. А Лариса виявилася тією єдиною, яка точно від нього нічого не хотіла. Вона бачила у ньому простого лисого чоловіка, веселого і розумного, який грав на гітарі і розважав її піснями під зоряним небом. Вона не тільки нічого не просила, а ще й від себе останнє відривала. А такого він точно ніколи не забуде і завжди згадуватиме її з вдячністю.

…Цей столичний «aльфoнс» із золотим ланцюжком на шиї подарував Ларисі величезну квартиру в Чорногорії, куди вона тепер разом з батьками і дітьми приїжджає щоліта. На всі три місяці. Решту часу вона її здає і вже точно не бідує…

За матеріалами – Вісник.К.

Автор – Юлія САВІНА, Житомирська область.

Фото – ілюстративне.

Передрук матеріалу без гіперпосилання на Intermarium.news заборонений!

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page