fbpx

Крав боєприпаси та передавав ЗСУ: пенсіонер боровся з окупантами на Харківщині як міг

Історію українського партизана розповіло Суспільне.

63-річний чоловік разом із собакою Мальвою щодня виходили «на полювання» – шукав ящики з боєприпасами та інші корисні речі.

Від початку окупації села наприкінці лютого, Василь бачив велику кількість російської техніки, розстріляні цивільні автівки і ще багато того, про що не хочеться і згадувати. Також він чув, як з території його села обстрілювали Харків з артилерії, тому вирішив “щось робити”, адже чоловік в минулому – десантник.

Якось, гуляючи з собакою, він знайшов боєголовки до артилерійських снарядів, не розгубився і переклав їх у брезентовий рюкзак та сховав у вбиральні.

Наступною ходкою виніс він документи окупантів та сховав їх в туалеті на одній з дач.

Далі придумав як зняти акумулятори з військової техніки, бо вони важкі-до 50 кг кожен і все хова в в посадку.

Окрилений успіхом взявся шкодити вже й машинам окупантів – нищив шланги, через які заправляють техніку і спостерігав, як окупанти не можуть заправитись.

“На полювання” ходив через день, під обстрілами. Думаєте, за один день усе зробиш? Плани, як завадити російським загарбникам, розробляв вночі”, – розповів чоловік.

Однак, під час одної з таких вилазок він підірвався на міні і втратив ногу. Це сталося тоді, коли окупанти вже покинули село. Після вибуху Василь не розгубився, а зняв з собаки повідець і перетягнув ногу, собаці наказав бігти додому. Після цього він доповз до траси, де його підібрали українські військові, наклали ще один джгут і відвезли до харківської лікарні.

Рідні пишаються вчинками чоловіка і батька.

“Роззброював, як міг. Крав боєприпаси по темноті, які летіли на Харків. Передавав українським військовим”, – каже син Василя.

“Хто, якщо не він. Хтось же має бути, допомагати нашій армії. Я розумію, що це страшно. Але, так, я пишаюся ним”, – говорить дружина Наталія, пише Обозрєватєль.

Фото: Обозрєватєль.

06/14/2022

You cannot copy content of this page