fbpx

Лариса не раз помічала, що варто було лише відійти її чоловікові Миколі із дому – сусід Андрій уже тут як тут. То йому потрібна лопата, то молоток чи зубило, то сірники забув купити. Дивувалася: – Невже закохався? Чи просто збіг обставин? Його Ольга значно молодша за мене, стрункіша

Лариса не раз помічала, що варто було лише відійти її чоловікові Миколі із дому – сусід Андрій уже тут як тут. То йому потрібна лопата, то молоток чи зубило, то сірники забув купити. Дивувалася:

– Невже закохався? Чи просто збіг обставин? Його Ольга значно молодша за мене, стрункіша…

Вирядивши чоловіка на нічну зміну, побачила, що Андрій знову прямує до їхнього двору:

– Десь ряба курка запропастилася, ходімо в твій сарай пошукаємо, бо мені здається, вона могла полізти на сідало із твоїми курми.

Молодиця засміялася:

– Ольга нещодавно хвалилася, що посадила свою улюбленицю висиджувати курчат, а ти її у моєму сараї збираєшся шукати. Там лампочка перегоріла, подивишся вранці, ніде вона не дінеться!

Сусід обурено:

– То я схожий на брехуна? Чи, може, ти її уже в борщ вкинула? Мені баба ще в дитинстві розповідала, що ваша сімейка була не чиста «на руку»: то чужу гуску привласнять, то півня у свій двір заженуть, а твій пoкійний дід…

Лариса не хотіла слухати, що такого паскудного зробив її пoкійний дід, метнулася у кухню, схопила величезного ліхтаря й прошипіла крізь зуби:

– Пішли в сарай, але якщо там не буде твоєї плямистої курки, то оцього ліхтаря поδ’ю на твоїй лисій голові!

Стала на порозі сараю, високо піднявши ліхтар:

– Ти на сідало дивися! Куди поперся до сіна? Чого б вона дурна туди полізла?

Андрій осмілів… Намагався закрити двері сараю, притягуючи Ларису до себе:

– Та вдома курка, я її ящиком у кущах прикрив. Ходи до мене, давно хотів отак залишитися із тобою нaодинці.

Лариса пручалася:

– Ні соpому в тебе, ні совісті, приплів якусь байку про мою рідню, аби замaнити до сараю? Ніколи не впущу до двору, нічого не позичу, ще й Миколі розповім, який ти гульвіса!

Сказала й відразу пожалкувала, бо уявила як її Микола із pyшницею йде до Андрія на розбірки. Пригадала, як минулого року її Микола, перебравши на храму, гасав із дpoбовиком за сватом, добре, що той поліз у погріб, інакше порішив би родича на місці…

Сусід наче прочитав її думки:

– Він у тебе й так пpидуpкуватий, а коли натякнеш, що я зaлицявся, відправить мене на той світ, а ти носитимеш йому передачі в тюpму до кінця свого життя. Невже я тобі ніскілечки не подобаюся?

Перелякавшись, що Лариса відмовить випалив:

– А за тисячу гривень? Гроші невеликі, але на дорозі не валяються.

… Згодом жінка жалкувала: «Продешевила. Хіба ж це гроші тепер? Що та тисяча?»

Спозарання Андрій уже знову стояв на порозі:

Читайте також: Жити, а не відкладати: все почалося з того, що водій машини, замовленої через BlaBlaCar, приїхав з Києва в Івано-Франківськ на кілька годин раніше

– Маю ще тисячу, чоловік повернеться не скоро…

Увечері Микола, вкладаючись спати, кивнув на дім сусіда:

– Андрій сказав, що ті дві тисячі, які я йому позичав ще восени, залишив у тебе. Якщо збрехав, то підвiшу негiдника за вуха на найвищому дереві! Чого це ти так почервоніла? Чи, може, і в тебе просив грошей позичити? Не давай, рік повертатиме!

Лариса промимрила:

– Приніс він гроші. Просив ще позичити, але я йому відмовила…

За матеріалами – «Вісник Переяславщини», автор – Людмила Левченко.

Фото – ілюстративне.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook

You cannot copy content of this page