fbpx

Любов до алкоголю і матюків: дивні ознаки високого інтелекту

Пізно лягайте в ліжко, лаєтесь як швець і хаос на робочому столі приводить вас в жах? Не турбуйтеся. Просто ви, швидше за все, дуже розумна людина. Так, принаймні, розсудили видатні психологи одразу з кількох головних університетів світу.

Міцна лайка

За результатами дослідження групи з Університету Міннесоти, люди з високим інтелектом частіше інших використовують міцну лексику. До недавніх пір вважалося, ніби мат дозволяють собі малоосвічені верстви населення – ну чисто просто словникового запасу не вистачає. Але знаєте що? Обмежений словниковий запас якраз у тих, хто намагається загнати себе в рамки загальноприйнятої лексики. Так що до біса правила, говоріть як подобається.

Алкоголь і шкідливі речовини

Здавалося б, чим розумніша людина, тим краще вона розуміє зв’язок між вживанням шкідливих речовин і здоров’ям. Однак японський вчений Сатоши Каназава довів зворотне: розвинений інтелект тягнеться до пляшки. Чому – незрозуміло. Чи то стомлює власна високорозвинена нервова система, то чи потрібна хоч якась соціалізація.

Схильність до паніки

Проекція можливих неприємностей також є одним з головних властивостей розумної людини. До такого висновку прийшли фахівці канадського університету Лейкхед. Психологи стверджують, що інтелектуали просто звикли більш повно аналізувати події минулого і відповідно звертати більше уваги на деталі, що формують майбутнє. Таким чином вони отримують палицю з двома кінцями: з одного боку, розумники краще підготовлені до можливих труднощів, з іншого – змушені жити в стані перманентного стресу.

Невдоволення собою

У заниженої самооцінки розумних людей є навіть свій медичний термін – ефект Даннінг-Крюгера. Все засноване на досить простому і зрозумілому стані справ: людина не компетентна часто просто не париться про свої помилки і оцінює свій IQ вище реального. А ось розумний хлопець прекрасно розуміє, що навколо нього напевно існують ще більш розумні люди і тому схильний свої заслуги применшувати.

Ексцентричність

А ось цю ознаку геніальності психологи помітили вже давно. Справді, майже всі талановиті люди відрізняються схильністю до дивацтва. Тесла як вогню боявся звичайного волосся, Леонардо да Вінчі не міг взятися за справи до останнього, Ньютон не міг терпіти кішок – продовжувати можна нескінченно.

Совиний характер

Сучасний тренд на ранній підйом і своєчасний сон вже починає трохи дратувати. Справді, що робити тим, хто реально краще працює вечорами? А нічого. Психологи Берклі провели тестування групи з півтори тисячі респондентів і з’ясували: ті, хто любить лягати пізніше, має вищий IQ. Вважайте себе в одній компанії з Чарльзом Дарвіном, Уїнстоном Черчиллем, Кітом Річардсом і Елвісом Преслі.

Творчий безлад

Згідно з дослідженнями гарвардських вчених, хаотично захаращене робоче місце сигналізує лише про одне: людина реально зайнята справою. Енді Райан, керівник групи дослідників, довів, що хаос на робочому столі взагалі здатний налаштувати розум на творчу хвилю і допомогти думкам перейти рамки звичного. Ні, не поспішайте розкидати сміття: все має відбуватися природно.

You cannot copy content of this page