fbpx

«Маскувальні феї» з Франківська організували цілий волонтерський хаб для допомоги ЗСУ – Долучайтесь!

Вони – звичайні жінки, які з 25 лютого щодня плетуть маскувальні сітки, тому й назвалися «Маскувальні феї». А як інакше, якщо не чарами ці жінки щодень знаходять в собі чили, час та ресурси аби працювати на перемогу? Проте, вони б не відмовилися від допомоги, пише франківське видання «Репортер».
Тут «командує» волонтерка Олена Черкас – прийшла допомогти, а потім як затягнуло.

– На великі сітки у нас зараз багато замовлень. Тому треба багато тканин, аби різати, й багато рук, аби плести, – каже Олена, яка організовує процес в шкільному коридорі.

Потрібної тканини підвезла ще одна фея – Олена Николин, яка теж з самого початку і каже, що людей поменшало, а спочатку доводилося відсилати додому, бо не було де стати.

– У нас було дуже багато з Києва, Ірпеня, Бучі – помагали, – каже Черкас. – І коли вже можна було вертатися додому, то вони поїхали. Та досі помагають, наприклад, надсилають звідти тканину, інше. Поїздами передають цілі сумки такі базарні, в клітинку.

В готові вироби феї кладуть прапор і з десяток синьо-жовтих плетених браслетиків та записку з деталями та адресою.

– Це у хлопців викликає такий захват! – усміхається Олена Николин. – Вони чекають на сітку, а там ще й браслетики і прапор. Навіть писали нам, мовляв, сітка це класно, але відправте нам ще, будь ласка, браслети, бо ми тут чуть не побилися. Такі дрібниці там дуже цінні. То ми окремо ще передавали.

«Феями» вирішили назватися жартома. Мовляв, зробимо і начаклуємо, а потім – чом би й ні?- це ж правда, адже вони оберігають і роблять «невидимими» наших хлопців

Фей близько 20 і всі приходять в різний час, наприклад, плести сітки починають з обіду. Тоді переважно приходять переселенці, а решта сходиться під вечір, після роботи, й плетуть впритул до комендантської години.

Сіток потрібно постійно, а рук не вистачає.

Ми вже навчилися достатньо, аби не робити погано, – говорить Николин. – Аби не було, що пів сітки у нас змотано в одному відтінку, а інша половина – в іншому, – пояснює волонтерка. – Було таке, що розстеляли сітку, а воно не в’яжеться колір з кольором, і ми виплітали й переробляли. У половини, хто сюди приходить, хтось воює. І це дає ще більшу відповідальність.

За липень «Маскувальні феї» наплели 13 маскувальних сіток загальною квадратурою 310 м кв. У червні, кажуть, було 15 сіток – 250 м кв.

Коли плетуть, то тільки з хорошим настроєм, як під час випікання пасок – не можна сваритися і сперечатися аби все вдалося.

Це плетіння має і класний психотерапевтичний ефект, – переконана Николин. – Особливо, для наших переселенців. Ми тут усі здружилися між собою. Це рятівне коло спілкування. І я розумію, що ми робимо добру справу не лишу туди, але й тут.

Феї розрослися до волонтерського хабу і не лише плетуть сітки, а й акції проводять, роздають листівки, продають солодощі, щоб купити для сіток, одяг на секонді. Зараз купили барвники, аби фарбувати білу тканину в потрібні кольори.

Ще збирають банки на тушонки на енергетичні батончики «Бандерівські», на сухі борщі для «Станіславського борщу», засоби для виготовлення окопних свічок…

Тому, долучайтеся та допомагайте – разом до перемоги!

Фото: report.if.ua

08/05/2022

You cannot copy content of this page