fbpx

“Мені просто більше нема до кого звернутися! – маніпуляція! Текст, який нарешті навчить вас говорити слово «ні»

Текст, який нарешті навчить вас говорити слово «ні»

«Ви комусь відмовили в проханні й потім страждаєте? Переживаєте, корите себе, знов і знов наводите доводи і підбираєте аргументи для виправдання своєї відмови? Ви добра людина, тому і страждаєте. Ви совісна людина, з високим почуттям відповідальності», — стверджує психолог Анна Кир’янова.

Цей текст — це справжня палочка-виручалочка для тих, хто не знає, як позбутися нав’язливих прохань оточуючих.

А тепер подумайте ось про що: той, хто просив у вас дати йому грошей, наприклад, або виконати безкоштовно роботу, або пустити до себе пожити, або поділитися тим, що належить вам — не тільки вам, але і вашим близьким, — чому і навіщо цей добродій звернувся з таким проханням саме до вас? І як він попросив? І що саме він попросив? Бачите, не настільки просто змусити добру людину відмовити в проханні. А якщо ви страждаєте і переживаєте — ви добрий.

«Я розумію, що тобі це важко, але…» — а далі слідує нездійсненне прохання. Якщо людина розуміє, навіщо звертається? Вона ж розуміє, що у вас скрутне матеріальне становище або що ви утримуєте велику сім’ю. Вона розуміє, що о 3 годині ночі вам хочеться спати, а не вислуховувати подробиці сварки з кoханцем і давати поради. Вона розуміє, що ви не можете безкоштовно працювати. Сили і час у вас обмежені, а завтра прийде рахунок за «комуналку», який вам треба сплатити. І податки… Ну і що?

«Я розумію, але…» — це маніпуляція. Щоб ви не надумали шукати виправдання і пояснювати неможливість виконати прохання. Людина розумна. Вона все розуміє. Але… плювати вона хотіла, вибачте, на ваші обставини. Вони їй зрозумілі. І це не причина для відмови.

Прохання явно вимагає від вас відмовитися від власних інтересів і виконується за рахунок ресурсу ваших близьких. Зокрема, філософу Василю Розанову писав студент і просив взяти його на утримання. Мовляв, ви стільки книжок видали, добре заробили, могли б і мені допомогти платити за навчання. Розанов відповів: «Що ж ви в моїх книжках не прочитали, що я один утримую сім’ю з 9 осіб?» Або Воланд в романі Булгакова просто заявив: «А житиму я в вашій квартирі!» — порушуючи всі мислимі межі іншої людини.

Прохання містить слова «мені просто більше нема до кого звернутися». Подумайте, чому цій людині більше нема до кого звернутися? Або тому, що інших таких простодушних людей, як ви, більше нема, або тому, що їй не хочеться платити за роботу.

Поставте себе на місце цієї людини. Що б ви зробили, якби вам знадобилося те, що потрібно їй? Наприклад, одна жінка йшла до кoханця, а подругу просила брехати її чоловікові — мовляв, вона з нею проводить час. Або приятель постійно брав машину знайомого, а цей знайомий їздив на трамваї. Якщо можна було вирішити своє питання в інший спосіб, чому звертаються саме до вас? Та тому, що це найпростіше. А ваші незручності та проблеми прохачеві байдужі.

Багато різних маніпуляцій може бути в проханні, на яке вам довелося відповісти відмовою. Просто ви їх не усвідомили, не раціоналізували. І зосередилися на відмові, на своєму почутті провини. Добрі люди нікому просто так не відмовляють. Відмовляють лише в разі, якщо дійсно не можуть виконати прохання. А потім мучаться. І той, хто таке прохання висловив, відмінно знає, що ви переживатимете. Він на це і розраховував.

Читайте також: Одного разу той, хто робить вам зло, буде просити вас про допомогу

Якщо відносини після відмови псуються, не поспішайте себе звинувачувати. Це й на краще. Від вас тільки й потрібно було виконання бажаного, як від Горбоконика. І винен в цьому разі спочатку той, хто намагався змусити вас зробити те, що ви зробити не могли за визначенням. Не могли пустити жити в свою квартиру або віддати гроші, на які повинна існувати ваша сім’я. Або безкоштовно скопати чужий город о 3 годині ночі.

Зміст прохання і слова, якими вона висловлена, — ось на що треба звернути увагу, щоб зрозуміти: ніякої провини немає.

Просто «ні». Просте і ясне слово. «Ні».

Автор – Анна Кир’янова(психолог)

За матеріалами.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page