fbpx

“Метод 90 секунд”, який допоможе запам’ятати іноземні слова і вже ніколи їх не забути

“Я сам користуюся цим методом постійно, він працює на 100%. Іноді він здається просто чарівним: будь-який вираз можна вивчити так, щоб він назавжди залишився у вашій пам’яті і витратите при цьому лише півтори хвилини” – описує свою технологію лінгвіст і викладач Антон Брежестовський, який завдяки цьому методу вивчив вже десять мов.

Наша редакція також вирішила прислухатися до автора «методу 90 секунд». Але перед цим детально розібралися, в чому ж полягає його стратегія і чи дійсно процес вивчення нової мови може бути таким легким і цікавим.

Наші найпоширеніші помилки при вивченні нової мови

Ще в школі нас привчають записувати всі нові вислови до словничка. Ми дисципліновано записуємо і… більше ніколи туди не заглядаємо. В результаті слово або фраза осідають тільки на папері, але ніяк не в нашій голові.

Думаєте, якщо піти від протилежного і повторити новий вираз 20-50 разів, то він точно запам’ятається? На жаль. Після кількох повторень мозок починає працювати безрезультатно. Простий приклад: якщо налити в квітковий горщик склянку води, то рослина вип’є її з користю для себе, а якщо відро води, то зайва рідина виллється назад: квітка просто не зможе її випити.

Проста і ефективна стратегія “методу 90 секунд”

 

  1. Зустрівши нове слово, ви записуєте його до словника. Але не окремо лише це слово, а в контексті. Наприклад, не варто писати так: depend – «залежати». Краще записати ту фразу, в якій вам зустрілося слово depend: It entirely depends on you – «Все залежить від тебе». Так ви отримаєте купу корисних деталей (прийменників, артиклів, порядку слів і т. д.), А головне, при нагоді зможете відразу заговорити готовою фразу в розмові. Саме слово потрібно підкреслити або виділити жирним шрифтом.
  2. Протягом 7 днів ви читаєте цей вислів вголос по 1-2 рази. Не треба змушувати себе неодмінно його запам’ятати, просто концентруйтеся на ньому і розумійте, що саме ви говорите. На 2 прочитання йде 10 секунд.
  3. Після 7 днів щоденних повторів ви робите тижневу перерву , а потім читаєте новий вираз ще 3 рази протягом 10 секунд. Важливо робити це вголос, емоційно, чітко і повністю сконцентрувавшись на ньому.
  4. Ще через 2 тижні ви знову читаєте його вголос (3 рази протягом 10 секунд).

70 + 10 + 10 = 90 секунд. За такої стратегії потрібний вислів буквально зацементується у вашій пам’яті. Все це перевірено автором методу на власному досвіді.

Щоб не було перенапруги від надлишку незнайомих фраз, словниковий запас потрібно поповнювати поступово: не кожен день, а приблизно 3 рази в тиждень.

Неминуче будуть і важкі слова. Якщо для них не вистачить відведеного часу, доведеться сфокусуватися: чітко і емоційно повторити кожну фразу вголос 10-15 разів і робити це протягом 2-3 днів.

Чому це дійсно працює

 

Наша пам’ять відрізняється однією цікавою особливістю. Ми добре запам’ятовуємо інформацію, з якою стикаємося приблизно 7-9 разів в різних ситуаціях.

Саме така кількість разів необхідна нейронам головного мозку, щоб утворилися досить міцні зв’язки між ними. Якщо повторів менше, нейронні зв’язки виходять недостатньо міцними і ми забуваємо інформацію.

Важливо! Ведіть облік повторень

Заведіть спеціальну табличку, щоб точно знати, скільки разів ви вже повторили кожну фразу.

Це може виглядати так: проговорили вираз – поставили галочку (а ще краще – дату повторення). Повторили протягом 7 днів – виділили графу рожевим, повторили через 2 тижні – виділили жовтим.

Стати Буддою на прийомі в англійської королеви

Під час промовляння слів від вас будуть потрібні всього 2 речі:

  1. Повна концентрація. Під час 10 секунд повтору необхідна повна концентрація на новому вислові. Ви повинні чітко уявляти, що він означає. Якщо під час повтору ви раптом спіймаєте себе на тому, що повторюєте механічно – нічого страшного. Просто зупиніться і поверніться до тієї частини фрази, де втратили концентрацію.
  2. Емоційність і залученість. Коли ви вимовляєте нові фрази, уявіть, що розмовляєте з англійською королевою, моргаєте Джорджу Клуні або сперечаєтеся з Карлсоном. Головне, говорити емоційно і чуттєво. Емоції – це потужний каталізатор в запам’ятовуванні.

“Метод 90 секунд”працює чудово. Але по-справжньому “вашими” нові слова стануть тільки в тому випадку, якщо ви свідомо почнете використовувати їх у своїй розмові. Це одна з найголовніших таємниць.

“If you do not use it, you lose it. У наступній же бесіді по-англійськи свідомо використовуйте саме нові слова, а не старий словниковий запас. Інакше вийде, що ви зберете величезний урожай слів, але так їх і не використаєте. І, тужачи від своєї непотрібності, вони просто згниють…” — Антон Брежестовскій.

You cannot copy content of this page