fbpx

Мільйони українців можуть залишитися без свого помешкання: “хрущовки” знесуть, а нові будинки під питанням

Мільйони українських сімей ризикують вже в найближчі роки опинитися на вулиці.

Житловий фонд застарів, і якщо частина “хрущовок” ще можна врятувати капітальним ремонтом, то як мінімум 75 млн квадратних метрів житла вже знаходиться в aварiйній ситуації. Ні в державному, ні в місцевому бюджетах грошей на будівництво нових багатоповерхівок на всіх не вистачить, пише “Обозреватель”

Врятувати ситуацію могли б приватні забудовники, а й вони за діючими умовами не згодні інвестувати гроші в знесення старих і будівництво нових будинків.

Ми розібралися, як вирішують житлове питання в Україні і що загрожує мешканцям “хрущовок”.

Ремонт старого і знесення дуже старого

Проблема застарілого житлового фонду актуальна для багатьох країн. У Радянському Союзі випустили цілі серії “хрущовок”, які повинні були прослужити всього близько 40-60 років. І їх термін добігає кінця. У Польщі старі будинки капітально ремонтували і модернізували, в Німеччині зносили, а в Україні поки тільки шукають свій рецепт вирішення проблеми.

А проблема дійсно назріває. Тільки в Києві за оцінками місцевої влади в застарілих будинках живуть більше 200 тис. сімей. Ще пару років будинки будуть стояти, але в майбутньому жити в них буде небезпечно.

Зносити будинки повинні цілими кварталами. У прийнятому 12 років тому законі про реконструкцію житлових кварталів передбачили, що українці в новому будинку можуть розраховувати на квартири площею на 50% більше старих. При цьому переселяти їх повинні відразу в уже зведений будинок в межах того ж кварталу.

Ідея такої реконструкції проста. У хорошому районі недалеко від метро знаходиться застарілий житловий квартал. Приходить приватний інвестор, наприклад, великий забудовник, зносить старі триповерхівки, будує на їх місці 9-поверхівки, перші три поверхи віддає мешканцям старого будинку, а ще шість поверхів продає.

Але ідея не спрацювала. По-перше, щоб знести будинок, потрібно отримати дозволи всіх власників квартир. По-друге, профільне міністерство за 12 років так і не розробило типовий інвестиційний договір. Де-юре закон прийняли, а де-факто він не працює.

“Навіть якщо один з мешканців або, скажімо, господар продуктового магазину на першому поверсі будинку буде проти, ні про яке оновлення не може бути й мови.

Друга важлива проблема – це законодавча заборона на відселення мешканців на час реконструкції до резервного житловий фонд.

Читайте також: ЖAХЛUВА ДTП В КРИВОМУ РОЗІ: ОПУБЛІКОВАНІ ФОТО ПOРAНEНИХ І ЗAГUБЛИХ

Не кажучи вже про те, що сьогодні такого фонду просто не існує. Замість цього закон пропонує назавжди переселяти людей в інше житло, причому виключно в межах того ж кварталу, та ще й в квартири з не меншою кількістю кімнат – навіть при більшій площі “, – розповідає прес-секретар корпорації “Укрбуд” Гліб Шемовнев.

У Конфедерації будівельників додають: забудовники, можливо, і зацікавилися б реконструкцією, але для цього, наприклад, потрібно створити пільги, наприклад, звільнити від участі в розвитку або від податку на прибуток.

У новому проекті закону про реконструкцію Міністерство регіонального розвитку, житлово-комунального господарства і будівництва пропонує змінити ряд норм. Так, “хрущовки” будуть зносити за згодою 75% квартир, а мешканців зможуть на час відселяти.

Але і цих норм може виявитися недостатньо. Так, якщо в Україні приймуть нові будівельні норми, про які раніше детально писав “Обозреватель”, на одному гектарі зможуть розмістити не більше 450 осіб, також обмежать і максимальну поверховість будинку. В таких умовах, заявляють в “Укрбуд”, проводити реконструкцію житлових кварталів буде складно.

Ремонтувати все, що можна. Серед тисяч “хрущовок” в Україні є і ті, які ще можна врятувати за допомогою капітального ремонту. За різними оцінками комплексна термомодернізація, утеплення, модернізація може продовжити життя будинку на 20-30 років. Тобто будинки, які пора зносити, наприклад, в 2025-м, після капітального ремонту можуть прослужити до 2050-го.

У більшості великих міст працюють програми співфінансування, частина ремонту може оплатити місто, а на решту суми можна взяти пільговий кредит в державному банку. Правда, загальна вартість ремонту буде коливатися в межах 8-10 млн грн, а перед тим, як взяти кредит або отримати допомогу з бюджету міста, доведеться створити ОСББ.

Що робити, якщо живеш в “хрущовці”: продавати або чекати

“Старий будинок не означає поганий”, – говорить експерт в сфері нерухомості Максим Куцин. Якщо “хрущовка” в нормальному стані і в хорошому районі, експерт не радить поспішати з продажем в очікуванні, коли будинок завалиться.

Більш того, далеко не всі “хрущовки” зжили свій термін експлуатації. Так, п’ятиповерхівки з червоної цегли (серія 1-447 та її модіціфікаціі), які почали зводити з кінця 50-х років, завдяки товстим стінам і міцному фундаменту можуть прослужити ще декілька років. Більш того, внутрішні стіни в квартирах не капітальні, тому при бажанні можна робити перепланування і розширювати тісні кімнати.

“Якщо молода сім’я купує собі квартиру, звичайно,” хрущовки “вже морально застаріли для них. Це життя з бабусями по сусідству, в тісних квартирах. Їм би я радив шукати інший варіант. Але якщо будинок в хорошому стані, і ви в ньому довго вже живете, зробили ремонт, діти ходять в сусідню школу, нерозумно радити позбуватися від такої нерухомості “, – розповідає Куцин.

За словами Гліба Шемовнева, новий будинок може прослужити близько 100 років. При цьому термін експлуатації хрущовок вже добігає кінця і навіть після капітального ремонти вже через 10-20 років велика частина таких будинків може виявитися в аварійному стані.

Для прикладу, в Києві генеральним планом до 2024 року передбачено знесення 3 тис. будинків. У деяких пострадянських країнах прийняли рішення зносити всі хрущовки в великих містах, а на їх місці будувати будинки більш високою поверховістю і з сучасним плануванням.

You cannot copy content of this page