fbpx

Мудру людину від розумної відрізняють ці 7 ознак

Мудрість надає нам можливість насолоджуватися всім, що дає життя.

У нашому оточенні обов’язково знайдеться людина, яка випромінює мудрість. Що робить цих людей такими? Моніка Ардельт, що вивчає мудрість в університеті Флориди, визначає її як «поєднання когнітивних, і співчутливих якостей». У своїх дослідженнях Ардельт виділила кілька рис, характерних для мудрих людей.

1. У мудрих людей багато досвіду.

Мудрість часто є результатом різного досвіду. Ми іноді припускаємо, що тільки зрілі люди можуть бути по-справжньому мудрими. Певною мірою це правда, ми розвиваємо мудрість, завдяки прожитим рокам. Однак багато молодих людей в силу різних життєвих обставин знаходять той самий досвід, який робить їх мудрішими.

2. Мудрі люди вчаться на своєму досвіді.

Досвід життєво важливий для придбання мудрості, але цього недостатньо. Ми повинні вчитися на цьому досвіді, якщо хочемо стати мудрішими. Якщо ми не сприймаємо уроки нового досвіду, значить він не може нас нічому навчити.

3. Мудрі люди розвиваються, використовуючи кризи.

Часто буває так, що негативний досвід найкращим чином впливає на мудрість людини. Ось чому люди, які пережили псиxологічну трaвму, здаються особливо мудрими. Дослідження підтверджують це: люди, на долю яких випали випробування, в результаті стають сильнішими.

У більшості з нас був якийсь негативний досвід в житті, що змусив переосмислити важливі речі. Однак нам не обов’язково відчувати кризу, щоб стати мудрим.

Ми можемо вдосконалювати нашу мудрість, витягуючи уроки з подій щодня. Ми можемо вибрати, як реагувати на негативні ситуації, і правильний вибір у складній ситуації допоможе стати мудрішими.

4. Мудрі люди володіють більш глибоким розумінням речей.

Мудрість – це більше, ніж просто знання. Коли ми говоримо про мудрість, ми говоримо про розуміння, яке виходить за рамки запам’ятовування фактів і цифр або виконання складних завдань. Мудрість означає бачити більш глибокі наслідки знання. Мудра людина також здатна використовувати свої знання в різних ситуаціях.

Наприклад, розумна людина може намагатися використовувати менше бензину, щоб заощадити гроші, в той час як мудра людина думає про навколишнє середовище. Вона може використовувати свої знання, щоб допомогти нашій планеті в більш глобальному масштабі.

5. Мудра людина толерантна.

Співчуття також є ключовими складовими мудрості. Марно володіти глибоким розумінням світу, якщо ми не будемо розумно використовувати це знання і підтримувати інших. Ті, хто використовують свій розум, щоб маніпулювати іншими, не мудрі по-справжньому.

Ми можемо розвивати наше співчуття, слухаючи інших.

6. Мудрі люди практикують самоаналіз.

Мудрі люди схильні займатися самоаналізом. Це один з елементів розвитку мудрості. Більш глибоке розуміння себе та інших відбувається завдяки оцінці власного досвіду і поведінки, і усвідомлення того, як це впливає на інших.

Самоаналіз допомагає нам навчитися чинити більш розумно. Ми можемо стати мудрішими за допомогою різних практик, наприклад, використовуючи медитацію.

7. Мудрі люди використовують уяву.

Хоча розумні люди можуть багато знати про світ, цими знаннями можна користуватися тільки до певного моменту. Якщо ми чогось дуже хочемо, нам необхідно уявити це в своїй уяві в найяскравіших фарбах. Тільки коли ми конкретно усвідомлюємо, чого ми бажаємо, це стане реальністю.

Як сказав колись Ейнштейн: «Уява важливіша, ніж знання. Бо знання обмежене всім, що ми знаємо і розуміємо, а уява охоплює весь світ, і все, що наш розум коли-небудь буде знати і розуміти».

Існує стереотип, що деякі люди народжуються мудрими, або що тільки люди у віці можуть бути мудрими. Однак дослідження показують, що мудрість – це те, що можна розвивати.

На щастя, ми можемо докласти зусиль, щоб навчитися чогось і випробувати нові відчуття з відкритим розумом. Ми також можемо пробувати по-іншому сприймати негативні ситуації. Це допоможе нам стати сильніше.

Прості кроки, такі як глибоке сприйняття, медитація і використання нашої уяви, допомагають стати мудрішими. А мудрість надає нам можливість насолоджуватися всім, що дає життя, і ділитися цим з оточуючими.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page