fbpx

На Закарпатті та Прикарпатті вже збирають білі гриби(фото)

Грибний сезон відкрито – закарпатці вже несуть додому перші знахідки. І не аби що – а смачні білі гриби! Івану Тупиці кілька днів тому Фейсбук нагадав, що саме в цей день в минулому році він знайшов перші білі гриби. Вирішив перевірити – а раптом і в цей раз природа приготувала для нього подарунок? Пішов в ліс – і не помилився: приніс додому кілька білих. Правда, відзначає, таке везіння незабаром може закінчитися через погоду.

– Потрібні рясні дощі, ліс практично сухий, що може відзначитися на грибному урожаї, – вважає Іван Тупиця.

Також не залишилися без лісових ласощів і жителі Прикарпаття – тут люди відправляються на пошуки грибів юрбами ще до світанку, щоб здобич не дісталася іншим.

– Напевно, тільки ледачий грибник ще не знайшов свої перші весняні білі гриби у нас на Косівщині, – зазначає місцевий житель Сергій Козлан. – Усі знайомі грибники вже дзвонили, говорили, що вже є гриби! Те, що вони є, я знаю, і що в неділю в грибних місцях буде купа народу – теж здогадуюся, тому ще до світанку вирушив за грибами. Місця дуже відкриті, гриби видно за кілька метрів, так що пара грибників можуть все зібрати дуже швидко.

Читайте також: На Прикарпатті трьох дітей покусали гадюки: сироватки нема(відео)

Гриби тут причаїлися на гірських вершинах, куди добиратися швидким темпом дві години. При тому не у вологих місцях, а в сухих і кам’янистих.

– Напевно, грибам потрібне нічне тепло, а камені за день нагрівається, віддаючи своє тепло вночі, що сприяє пробудженню і плодоношенню грибниць навіть незважаючи на відносну сухість, – розмірковує Сергій. – За минулий тиждень тут напевно не було нікого, тому що гриби росли всюди, і біля дороги, і на стежках, і на абсолютно відкритих місцях – скрізь, куди не дивився, було по кілька грибів. Правда, великі траплялися рідко, в основному малі, думаю, через відсутність дощів. Збирав, в основному, соснові боровички.

Зібравши перший урожай, грибники сподіваються на дощ – щоб цей рік був таким же багатим на гриби, як попередній.

You cannot copy content of this page